Tungt utstyr, bruk av helikopter og annet som hører til når moderne militære styrker opererer, gjør ubotelig skade på Babylon. Det sier Iraks kulturminister, Mofeed al-Jazaeri, ifølge nettsiden til den australske TV-kanalen, ABC.

Skadeomfanget ukjent

Det er polskledete styrker som har base i Babylon. Al-Jazaeri ønsker troppene bort så snart som mulig.

— Bare deres tilstedeværelse er skadelig i seg selv, sier kulturministeren og legger til at det særlig er helikoptre som tar av og lander som er problematisk.

— Vi vet ikke hvor mye skade den militære tilstedeværelsen har gjort, siden våre eksperter ikke en gang får tillatelse til å komme inn på området, men vi har mottatt informasjon om at det er gjort skade på flere arkeologiske steder, sier Mofeed al-Jazaeri.

Vegger kollapser

Blant dem skal være keiser Nebukadnesars palass, samt templene Nenma og Naboo. Kulturministeren i Irak rapporterer også om gamle tak som har falt ned og vegger som har kollapset.

Han hevder også at arbeidere ansatt i det amerikanske selskapet Kellogg, Brown & Root har både gravet og bygget og sørget for ytterligere skade på det historiske området.

Hengende hager

Babylon var senter i det mesopotamske riket (1800-600 f. Kr.) og skal under sin storhetstid under Nebukadnesar 2 (604 - 562 f.kr), ha hatt 200.000 innbyggere. De fleste kjenner historien om Babels tårn fra Det gamle testamentet. I sin jakt etter Babels tårn, har mange forskere lokalisert den til området i og rundt det gamle Babylon.

Mest kjent er nok likevel legenden om «Babylons hengende hager», regnet som et av verdens syv underverker. Om de hengende hagene i Babylon noen gang har eksistert er høyst usikker. Mytene forteller om en storslått hage full av små bekker, vakre blomster og eksotiske dyr.

Rekonstruert av Saddam

Ifølge myten var det Nebukadnesar 2 som sørget for byggingen av de hengende hagene for å døyve sin persiske kones hjemlengsel.

Babylon ligger om lag 100 kilometer sør for Bagdad. Store deler av byen ble rekonstruert av Saddam Hussein i et forsøk på å knytte bånd mellom ham selv og en fordums storhetstid. Det skal være om lag 8000 soldater fra okkupasjonsstyrken i Irak stasjonert rundt Babylon.