Et ukjent sted i nærheten av den veldige Fort Bragg-kaserne, som er hjemstedet for USAs 82. luftbårne divisjon og noen spesialenheter, befinner den hemmelige Delta Force-styrken seg. Med all sannsynlighet, som det heter. Alt er mørklagt omkring denne eliteenheten. Det amerikanske militæret vil ikke engang bekrefte dens eksistens.

Men at Delta Force eksisterer, er ingen i lokalområdet i tvil om. De vet bare ikke hvem som er med i korpset.

Mann-mot-mann

Delta Force består etter sigende av bare knapt 2.000 supertrente elitesoldater, som kan settes inn overalt i verden, i all slags terreng. Nettopp dette spesialkorpset er utpekt til å skulle kjempe mann-mot-mann kampen fra hule til hule, fra grotte til grotte, fra klippe til klippe mot den terrormistenkte Osama bin Laden og hans menn.

Rykter i lokalområdet vil ha det til at de første allerede er sendt av sted til den forventede kampsonen i og omkring Afghanistan. I hvert fall konstaterer folk i byen Southern Pines, en times kjøring fra Fort Bragg-basen, at mange stamgjester i byens forretninger og barer plutselig er forsvunnet.

— Vi kaller dem skjegg-fyrene, forteller journalist Gilbert Baez fra den lokale Eyewitness News, som er en underavdeling av den landsdekkende tv-stasjonen ABC. Han var selv soldat på Fort Bragg-basen for 20 år siden, og ble igjen etterpå.

Han har dekket lokalstoffet fra Fort Bragg siden.

— Du aner ikke hvem det er. Som regel har de langt hår og langt skjegg. Og de går kledd slik at du ikke et øyeblikk ville drømme om at de tilhører dette elitekorpset. Og ja, mange av de vante ansiktene i byen er forsvunnet.

Ingen kommentar

Den som spør etter Delta Force på Fort Bragg får et avvisende svar.

— Vi kommenterer aldri forhold omkring spesialenhetene på basen, sier sersjant Amanda Glenn, som er talsmann for militærets «Special Operations Command».

Fra tid til annen er det imidlertid sluppet ut litt om Delta Force-guttene, som betraktes som den beste spesialenheten i USA. Andre er Navy Seals med hjemsted i Norfolk, Virginia og enheten med tilnavnet The Green Berets. Alt i alt har USA omkring 30.000 mann i spesialenhetene.

En av de første medlemmene av eliteenheten Delta Force, løytnant Charlie A. Beckwith, er blant de svært få som har erkjent sin tilknytning til Delta Force, og at styrken er hjemmehørende i Fort Bragg. Han skrev før sin død i 1994 sine erindringer, der han bl.a. beskrev hvordan de var trenet til å kunne gå uten mat i flere dager. Øvelser i å holde seg skjult i huler og grotter i lang tid. Trening til beherskelse det ene øyeblikk og aggressivitet minuttet etter.

De skal mestre alle kampfinesser. Med våpen og bare never. De skal kunne operere i små grupper og også kunne slå til på egen hånd. Delta Force-korpset er oppdelt i forskjellige språkavdelinger. Spanskkyndige settes inn i Sør-Amerika, arabisktalende i Midtøsten osv.

— De er trent til å plassere to skudd i hver terrorist, heter det i Beckwiths selvbiografi. Også Eric Haney hevder han har tilhørt Delta Force-enheten. Han sier til New York Times:

— De gir ikke advarsler, og de foretar ikke arrestasjoner. Jobben deres er ganske enkelt å drepe.

Mange myter

I sin personlighet skal de på få sekunder kunne forvandle seg fra en tålmodig, avventende soldat til en aggressiv, drepende kriger.

Hemmeligheten omkring Delta Force har også skapt mange myter, og ingen - utenom en ganske liten krets langt oppe i hierarkiet i militæret - vet hva som er sant og hva som er myter. Men det er de fleste amerikanere likeglad med. De er stolte over denne sagnomspunnede kampgruppen. Den har et Hollywoodsk skjær over seg.

Det gir litt fred i sinnet når man står overfor like så hemmelige fiender, som ingen synes å kunne finne.

Derfor kan den nesegruse beundring passet ganske glimrende inn i det amerikanske militærets kampanje overfor befolkningen, at det går disse historiene om Delta Force.

Usårlige er de imidlertid ikke. Enheten mistet 18 mann ved en operasjon i Mogadishu i Somalia i 1993.

Raskt og effektivt

Delta Force ble etablert i 1977, da militæreksperter med stigende uro så terrorismen spre seg over hele verden. I erkjennelsen av at normale militærstyrker ville ha problemer med å kjempe en slik kamp, ble det besluttet å opprette en eliteenhet som kunne slå til med stor styrke under alle forhold.

På et tidspunkt, for over ti år siden, sto det følgende å lese på US Armys hjemmeside:

— Delta er organisert med det formål at de med en rekke spesielle ferdigheter skal kunne utføre en oppgave raskt og effektfullt. De skal samtidig holde lav profil og så langt det overhode er mulig unngå å vise at USA er involvert.

Hvorvidt det er snakk om en offisiell programformulering er imidlertid uvisst.

Atskillige unge, håpefulle amerikanere forsøker hvert år å komme gjennom nåløyet og bli tilknyttet Delta Force. Men bare et par dusin består prøvene.

Mange i Delta Force røper aldri sin eksakte tilknytning til eliteenheten, ikke engang overfor sin nærmeste familie. Kanskje ønsker de heller ikke å høre om det. Som oftest heter det bare at de arbeider for «Special Operations Command».

Tross de barske arbeidsforholdene velger naboer, venner og folk i lokalbefolkningen å tro at disse Delta Force-guttene, når de ikke har mordblikket i øynene, er familiefedre som går i kirken og følger barna til skolen.

(Jyllands-Posten/Bergens Tidende)