Ifølge Ahern hadde to prøver fra dyr på en gård i Jenkinstown i Louth, nær den irske republikkens grense mot Nord-Irland, begge vist seg positive. Irenes strenge tiltak med sikte på å holde sykdommen ute, har dermed vist seg å være forgjeves.

— Dette er en stor skuffelse, sa Ahern i en erklæring til nasjonalforsamlingen i Dublin. Dyrene som ble testet kommer fra et bruk som ligger mindre enn ti kilometer fra gården i Armagh fylke i Nord-Irland, der det hittil eneste nordirske tilfelle av munn- og klovsyke ble oppdaget tidligere denne måneden.

Nederland I Nederland vokste frykten for en alvorlig epidemi av munn- og klovsyke torsdag, etter at myndighetene fikk mistanke om et fjerde tilfelle. Et dyr på en gård i Sprang-Capelle sør i landet viste tydelige tegn på sykdommen, sa en talsmann for jordbruksdepartementet i Haag. Onsdag ble Nederlands tredje tilfelle konstatert på et bruk i Welsum i øst.

Nederlenderne er i ferd med å slakte ned minst 18.000 klovdyr, for å avverge at sykdommen sprer seg enda mer. Landbruksminister Laurens-Jan Brinkhorst har forbudt all transport av melk i perioden fra onsdag til fredag, og sier at det kan bli store problemer med melkeforsyningen til helgen.

Den britiske epidemien av munn- og klovsyke vil ikke passere toppen før tidligst i mai, sa dyremedisineren Roy Anderson sent onsdag kveld. Sykdommen vil vedvare til august i år, før den forsvinner for denne gang, spådde Anderson, som har utredet saken på oppdrag fra Landbruksdepartementet i London.

Alvorlig Inntil torsdag var det registrert 430 tilfeller av munn- og klovsyke rundt om i Storbritannia. Ved siden av de alvorlige følgene for jordbruket og den enkelte bonde, er britene mest opptatt av om epidemien vil føre til en utsettelse av nyvalget, som de fleste hadde ventet ville bli holdt 3. mai.

Opposisjonsleder William Hague fra det konservative parti mener valget bør utsettes, til epidemien er over. Dette skyldes ikke minst at de konservative har sine kjernevelgere på landsbygda, og at mange av disse vil bli sittende hjemme dersom tiltak mot munn- og klovsyken gjør det vanskelig å få avgitt stemme.

Statsminister Tony Blair bestemmer selv når valget skal holdes, og han har foreløpig ikke villet røpe noen dato. Men britene skal uansett velge nye kommunestyrer og fylkesting 3. mai, og de fleste tror fortsatt at Blair vil holde parlamentsvalget samtidig.

(NTB)