NIELS JÜRGENSEN

Bisjkek

Samtidig anerkjente han det nye parlamentet som ble valgt 13. mars. Det valget som var årsak til urolighetene som sendte president Askar Akajev på flukt til Russland.

Bakijevs godkjenning av parlamentet var en takk for at parlamentet hadde utnevnt ham til statsminister — og ikke bare fungerende statsminister, som det gamle parlamentet gjorde. Det ser nemlig at til å være to parlament - det som eksisterte til andre runde av parlamentsvalget 13. mars. Og det som ble satt sammen ved valget og nå formelt er i funksjon, og som var en styrking av den nå flyktede president Askar Akajevs fløy. Et tilleggsproblem er at en lang rekke av parlamentsmedlemmene ble gjenvalgt og slik er medlemmer av begge parlament.

Krever utskiftninger

Bakijevs beslutning kan imidlertid utløse nye uroligheter. Utenfor parlamentsbygningen i hovedstaden Bisjkek var det mandag samlet en gruppe på et par hundre mennesker som krevde utskiftning av parlamentet fordi de mener det fortsatt er Akajevs folk som bestemmer. En mur av politifolk iført hjelm - men ikke bevæpnet - nektet folk adgang til parlamentet, mens en gruppe frivillige dannet kjede foran politifolkene. Enkelte tilløp til håndgemeng ble forhindret av demonstrantene selv.

— Vi trodde på at det som skjedde i forrige uke ville være en gjentakelse av revolusjonen i Russland i 1991, sier en kvinne, selv russer, utenfor parlamentet.

— Men vi er ble skuffet.

Det er blitt dannet et nytt parti, Edinstvo - russisk for Enhet - som er imot den fungerende regjeringen fordi den ikke endrer parlamentet. Partiet hevder at de på fire dager har fått 5000 medlemmer.

Så dukker Bakijev opp på det møtet som skal starte inne i møtesalen. Sikkerhetsfolkene hans fører ham til inngangen. Enkelte roper ut: «Bakijev, Bakijev».

Tilhørerbalkongen i parlamentet er overfylt med pressefolk og tv-kameraer. Bare pressen har fått lov å komme inn.

Raskere enn forventet

— Folk krever et nytt parlament, men de ny lederne kan jo ikke endre parlamentet uten et nytt valg, sier sjefredaktør for den russiskspråklige avisen «Tribuna», Irysbek Omurzakov, som følger begivenhetene i parlamentet.

— Vi får håpe at den fungerende regjeringen nå får en sjanse og får lov til å arbeide en stund.

Alt gikk raskere enn ventet etter forrige ukes uro og president Akajevs flukt til Russland. Derfra har han meddelt at han vil komme tilbake, og ingen av opposisjonslederne var tilsynelatende forberedt på den raske omveltningen og plutselig å ha makten. Representanter for Organisasjonen for Sikkerhet og Samarbeid i Europa (OSSE) er ankommet Bisjkek i et forsøk på å fastlegge de juridiske sidene rundt det ny styret og ventes i løpet av to-tre dager å komme frem til en konklusjon.

Hvis den skulle si at det nåværende styret er ulovlig i henhold til grunnloven, er det vanskelig å forestille seg hva som kommer til å skje. Det betraktes som usannsynlig at Akajev kalles hjem fra sitt eksil. Den fungerende regjeringen har sagt at den vil overholde grunnlovens bestemmelser, men hvis den går av kan det ventes mer voldelige uroligheter enn forrige uke.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende