USAs utenriksminister Condoleezza Rice takket mandag Musharraf for innsatsen ved å kalle ham for «en av verdens mest engasjerte partnere i krigen mot terrorisme og ekstremister».

Mannen som har vært en av USAs mest trofaste støttespillere, har imidlertid skapt stor splid blant egne landsmenn, og flere mener at det er Musharrafs skyld at ytterliggående islamisme ser ut til å stå sterkere i landet enn noensinne.

Også Afghanistan har vært kritisk tilskuer til maktkampen i nabolandet. Flere afghanske tjenestemenn mener at Musharraf ikke spilte med åpne kort i kampen mot opprørerne som holder til i grenseområdene mellom de to landene.

– Han lovet å kjempe mot al-Qaida, men spilte mange spill og var ikke ærlig når det gjeldt å utrydde al-Qaidas reder i Pakistan, sier statsviteren Wadir Safi ved Universitetet i Kabul til nyhetsbyrået AFP.

Lang tale

Musharraf kunngjorde mandag i en timelang TV-tale at han trekker seg som president i Pakistan.

– Dette er et positivt tegn siden vi nå unngår en langvarig konfrontasjon, sier økonomen Sayem Ali i Standard Chartered Bank til Reuters.

Han legger til at Musharrafs beslutning er en seier for den nye regjeringen, men at situasjonen samtidig åpner for mye usikkerhet i tida framover.

– Det viktigste som har forent den nye regjeringen, var at den var imot Musharraf. Det gjenstår å se om den kan løse alle de øvrige problemene, sier han.

Musharraf brukte i sin TV-tale lang tid på å forsvare sine politiske handlinger de siste ni årene. Han kom til makten i et militærkupp i 1999.

Etter at opposisjonen vant valget tidligere i år, har imidlertid presidentens stilling blitt stadig svakere. Søndag kunngjorde regjeringskoalisjonen at Musharraf hadde to dager på seg til å gå av, ellers ville han bli stilt for riksrett.

Flere eksperter tror Musharraf har forhandlet fram en avtale der han nå går av mot å slippe å bli stilt for riksrett. Men utenriksminister Shah Mahmood Qureshi vil ikke bekrefte at en avtale om amnesti er inngått.

Avtale

Stortingsrepresentant Akhtar Chaudhry (SV) er imidlertid sikker på at det må foreligge en avtale mellom USA, hærledelsen og politikerne som innebærer at Musharraf og de militære lederne slipper unna.

– Ett kapitel er avsluttet. Nå er det politikerne som har fått i oppdrag å levere demokrati og rettsstat, sier han til NTB.

– Når det gjelder den militære ledelsen, har regjeringen et par år på seg, sier Chaudhry og viser til at det er tradisjon i Pakistan for at de militære blir urolige og griper inn etter noen år hvis ikke politikerne leverer og folket er tilfreds.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) berømmer Musharraf for avgjørelsen. Han mener avgangen er et uttrykk for at landet går i demokratisk retning. Musharraf var den første pakistanske statsleder til å besøke Norge i 2006.

– Jeg har et godt personlig inntrykk av Musharraf. Han er en kunnskapsrik mann det var interessant å snakke med. Selv om vi ikke alltid var enige, var han lett å samarbeide med om alt fra kvinnehelse, vaksiner for verdens barn, kvinners rettigheter og tvangsekteskap til kampen mot terror, sier statsministeren til NTB.

Møtt med jubel

Kunngjøringen ble møtt med jubel i Pakistan. I byen Multan ble bilder av Musharraf brent i en demonstrasjon mot ham i timene før avgangen ble kunngjort. Advokatene bak demonstrasjonen bar plakater med påskriften «Heng Musharraf, redd Pakistan».

Musharraf har i lange perioder vært på kant med dommere og advokatstanden. I 2007 sparket han høyesterettsjustitiarius, en handling som skapte raseri i store deler av befolkningen.

GÅR AV: Pervez Musharraf under dagens TV-sendte tale.