70 bankkonti, ti luksusbiler og 33 luksuseiendommer i Paris til en verdi av 1,3 milliarder kroner er trolig bare en brøkdel av arven som Gabons hersker gjennom de siste 41 årene, Omar Bongo, etterlot seg ved sin død på en klinikk i Barcelona.

Som Gabons eneveldige leder ble Bongo selve symbolet på årtiers mafialiknende og lyssky forhold mellom franske presidenter og afrikanske diktatorer siden selvstendigheten.

Nært forhold til Frankrike

Bongo hadde et nært forhold til alle franske presidenter fra Charles de Gaulle til Nicolas Sarkozy. Og alle ga ham lov til å gjøre som han ville, så lenge det tjente franske interesser.

Nicolas Sarkozy lovet i valgkampen å gjøre opp med systemet som i Frankrike blir kalt «Francafrique», og som i tiår har gått ut på at en spesiell rådgiver i Elyséepalasset, en såkalt «Monsieur Afrique», stort set uten innblanding fra det franske parlamentet, har styrt Frankrikes forhold til en rekke afrikanske land.

Store interesser

Men selv Sarkozy synes siden å ha trukket seg. Gabon er en lojal alliert for Frankrike i FN og i Afrika, og Frankrike har en viktig militærbase og 10.000 innbyggere i Libreville samt store økonomiske interesser i landet.

Det har Bongo uten tvil minnet den franske presidenten om. Samme dag som han ble valgt, ringte Sarkozy til Libreville for å takke Bongo for hans råd. Og våren 2008 ante man Bongos hånd i kulissene da Sarkozy sparket sin utviklingsminister Jean-Marie Bockel etter hans kritiske uttalelser om Afrika.

Bidro til valgkamper

Gabons oljereserver, urangruver og urskoger er også kommet Frankrike til gode, og Bongo der mistenkt for å ha bidratt økonomisk til flere franske politikeres valgkamper, også François Mitterrands i 1981.

Halvparten av Gabons 1,4 millioner innbyggere overlever for nesten ingenting, og Gabon er nummer 123 av 177 på FNs liste over verdens rikeste land. På fire tiår ved makten er det kun lyktes for Bongo å bygge 900 kilometer veier.

Bedro folket ...?

Etter tre klager fikk en fransk undersøkelsesdommer nylig grønt lys fra en domstol til å etterforske om den 73-årige presidenten har bedratt sitt folk, men ingen i Paris regnet for alvor med at saken ville komme for retten.

Mens Sarkozy nå uttrykker sorg over at en stor og tro venn av Frankrike har forlatt oss, var det ikke lett å finne store savn i andre kommentarer. Parlamentsmedlem for de grønne, Noël Mamère, sa at man «tross alt ikke skal gråte over at enda et krapyl har forlatt planeten».

«Han var et symbol på alt vi har kritisert i 30 år, disse incestuøse og mafiaaktige forholdene mellom noen afrikanske land og regjeringer til både høyre og venstre i Frankrike,» sa Mamère.

Stengte grensene

I Gabons hovedstad, Libreville, ble gatene tømt for mennesker. Nyheten skapte frykt for uro og maktkamper mellom forskjellige fraksjoner av Gabons demokratiske parti, PDG, fordi Bongo aldri har utpekt noen kronprins som sin etterfølger.

Favoritten er Bongos 50-årige sønn, Ali Bongo. Som forsvarsminister har han valgt å stenge alle grenser til Gabon og sikre viktige offentlige bygninger. I en TV-tale oppfordret Ali Bongo til å bevare ro og orden, til det finnes en ny leder.

Midlertidig president

Den kvinnelige lederen for senatet i Gabon ble onsdag tatt i ed som midlertidig president. Landet har vært uten statsleder siden president Omar Bongo døde tidligere denne uken.

Senatets leder Rose Francine Rogombe lovet å forsvare grunnloven og rettsstaten da hun ble tatt i ed. Hun må nå sørge for at det holdes presidentvalg i løpet av 45 dager.

Spørsmålet er om det for alvor vil endre Gabons forhold til Frankrike. Som Omar Bongo selv definerte det, er «Afrika uten Frankrike som en bil uten sjåfør, mens Frankrike uten Afrika er som en bil uten bensin.»

Jyllands-Posten/Bergens Tidende

AVHENGIGHETSFORHOLD: Presidentene Sarkozy (til v.) og Bongo.
MICHEL EULER