– De er nødt til å komme frem til en pakke der det legges mer opp til at markedet skal løse dette selv, og at det ikke bare er skattebetalernes penger som skal brukes til å finansiere redningspakken, sier meningsmåler og politisk ekspert Terry Madonna til NTB.

– Det er vanskelig å få flertall for noe som er så upopulært hos velgerne. Og mye av grunnen til det er at dette problemet ikke er godt nok forklart for dem, sier Madonna videre.

Vet ikke hva som skjer

Kongressledere i begge partier sa tirsdag at de ikke vet hva som skjer videre, men at de jobber for å kartlegge forskjellige muligheter. En av dem skal være å sende redningspakken rett til Senatet torsdag, etter jødisk nyttår, men pakken må uansett gjennom Representantenes hus.

Ifølge flere kongressledere burde enhver tvil om behovet for redningspakken være fjernet av det historiske fallet på børsene. Men hva som skal til for å få et tilstrekkelig antall av de folkevalgte om bord, er fortsatt svært usikkert.

Aksjekursene i USA steg igjen tirsdag, dagen etter Wall Streets verste dag på tyve år. Oppgangen tyder på at investorene var optimistiske til at Kongressen likevel vil vedta den økonomiske redningspakken.

– Ikke slutten

President George W. Bush holdt tirsdag nok en tale om finanskrisen.

– Dette er ikke slutten på prosessen i Kongressen, lovet han.

Den historisk upopulære presidenten har trass nesten daglige taler den siste uka ikke klart å overbevise verke sitt eget parti eller den amerikanske befolkningen om at redningspakken er nødvendig.

Flere motstandere av planen sier de nå venter på et nytt forslag fra kongresslederne, og at de ikke er bekymret for å bli holdt ansvarlig for raset på børsene og den svært usikre økonomiske situasjonen.

Uansett når et nytt lovforslag måtte bli lagt fram, vil nok kongresslederne da ha sikret seg at de har nok stemmer.

Country first¿

Slagordet til John McCain og Republikanerne i valgkampen er «Country First». Men under mandagens avstemning var det mange som trolig satte sitt eget gjenvalg først. Kun en tredel av republikanerne stemte for pakken.

Men også blant demokratene var det stor motstand. Hele 40 prosent stemte nei til den historiske krisepakken. Det er massiv motstand mot planen, og mange folkevalgte er blitt nedringt av velgerne sine.

– De frykter derfor at de ikke blir gjenvalgt ved kongressvalget i november, sier Terry Madonna til NTB.

– Øker Obamas sjanser

Han mener også at det ikke er noen ingen tvil om at krisen øker sjansen for at Barack Obama vinner valget 4. november.

– Det er ingen tvil om at Obama tjener på dette. Jo lengre tid det tar før det blir en løsning, jo mer sannsynlig er det at Obama vinner valget.

McCain la lista høyt for seg selv da han avlyste valgkampen og dro til Washington for å sørge for nok støtte til krisepakken.

– McCain trenger noe for å forandre dynamikken i valgkampen. Men det er vanskelig å ta oppmerksomhet vekk fra den verste økonomiske krisen siden 1930-tallet, og tiden er i ferd med å renne ut for ham, sier Terry Madonna.

KEVIN LAMARQUE
KEVIN LAMARQUE