Det dreier seg om Bill Clintons selvbiografi. En nærmere tusen siders «murstein» der den tidligere presidenten etter eget utsagn skal «fortelle alt».

En bokhandel i en bydel i den amerikanske hovedstaden der det tradisjonelt har bodd, og bor, mange Clinton-tilhengere, inviterer mandag kveld til bokvake med servering av forfriskninger i timene før midnatt. Det samme skjer i andre bokhandler både i hovedstaden og i USA for øvrig.

Og Clinton selv?

Jo, han skal signere bøker så blekket spruter fra kyst-til-kyst i USA og i Europa. Han starter i to forretninger i New York på selve utgivelsesdagen, og siden går det i ett som skulle det være den reneste presidentvalgkampen.

— Vi har invitert ham til Norge til høsten, men har ikke fått noe endelig svar om han kommer, sier redaktør Morten Malmø hos Clintons norske forlegger, NW Damm & Sønn til Bergens Tidende. Det var dette forlaget som i fjor også utga Hillary Clintons selvbiografi.

Enorm interesse

Førsteopplaget for Clinton-biografien - med den heller banale tittelen «My Life» («Mitt Liv») - er på hele 1,5 millioner eksemplarer. Det er rekord for forlaget Alfred A. Knopf.

Likevel har talsmenn for flere bokhandlerkjeder de siste dagene uttrykt bekymring for at de vil få for få bøker å selge mens interessen er på topp.

Det har den vært minst den siste måneden. Da begynte forretningene å ta imot forhåndsbestillinger på den 957 sider lange boken som vil koste 35 US-dollar (knappe 250 kroner) i utsalg. Men de som har benyttet seg av forhåndsbestilling vil få boken med både 30 og 40 prosent rabatt.

Og folk har stått i kø for å sette seg på lister som sikrer dem et signert eksemplar.

Boken har vært voktet som USAs gullbeholdning i Fort Knox. Ikke et ord har lekket ut om innholdet før de siste dagene. Men uttalelser fra Clinton den siste tiden som «Jeg forteller alt» og «Jeg skåner ikke meg selv» har uten tvil bidratt til å sette forventningene høyt.

«Moralsk feil»

Den allerede store interessen ble ikke mindre torsdag da utdrag fra et timelangt intervju CBS-stjernen Dan Rather har laget med Bill Clinton for nyhetsmagasinet «60 Minutes» ble forskriftsmessig lekket. Intervjuet sendes i kveld i beste sendetid.

Rather karakteriserer Clinton som «usedvanlig åpenhjertig» både i boken og i intervjuet.

Han sier bl.a. at forholdet til Monica Lewinsky var en «fryktelig moralsk feil», men at han oppfatter kampen mot riksrett som «ærefull».

Clinton innrømmer også at avsløringen av forholdet til Lewinsky skapte store problemer i ekteskapet, og at Hillary trengte tid for å bestemme seg for om hun fortsatt skulle være gift med ham. Hun truet også med å ta fra ham datteren Chelsea.

Clinton forteller at Hillary og han gikk til ekteskapsrådgivning en dag hver uke i over ett år for å overvinne problemene.

I sine egne memoarer, som ble utgitt for temmelig nøyaktig ett år siden, skrev Hillary Rodham Clinton at hun begynte å gråte da mannen fortalte sannheten om forholdet til Monica Lewinsky, og at hun hadde lyst å vri om nakken på Bill.

Clinton går sterkt i rette med det republikanske forsøket på å få ham avsatt, og kaller det «maktmisbruk». Hans sterkeste utfall kommer mot spesialetterforskeren Kenneth Starr som etterforsket om Clinton hadde vitnet falskt om det seksuelle forholdet til Lewinsky. Langt på vei antyder den tidligere presidenten at Starr begikk ulovligheter under etterforskningen.

Forlaget skal ha betalt ut et forskudd på nærmere 100 millioner kroner for rettighetene, også det rekord. Boken utgis samtidig i 22 land, mens andre land følger tett i løpet av sommeren.

I Norge 28. Juli

— Boken lanseres i Norge 28. juli, det tar tid å oversette og klargjøre ett tusen sider manuskript, sier forlagsredaktør Morten Malmø i NW Damm & Sønn.

Det er samme oversetteren, Carsten Carlsen, som oversatte Hillarys memoarer i fjor, som benyttes også denne gangen. Den norske utgaven er priset til 399 kroner.

Malmø vil ikke si noe om størrelsen på førsteopplaget, men håper at den vil slå an.

Han sier seg godt fornøyd med salget av Hillary Clinton-biografien, den innbundne utgaven solgte godt over 5000 eksemplarer. Boken ble relansert i pocketutgave i vår, og er allerede trykket i to opplag.

— Vi har særlig merket bred interesse blant yngre kvinner, sier Malmø.

<b>AVDUKING:</b> Sist mandag ble portretter av president Bill Clinton og tidligere førstedame Hillary avduket i Det hvite hus. Tirsdag skal Clinton «avduke» resten av sitt liv.<p/> FOTO: GARY HERSHORN, REUTERS