NIELS JÜRGENSEN

— President Karimovs soldater kommer til å slå oss i hjel hvis vi sendes hjem, sier en talskvinne for flyktningene, Khadicha, til det anerkjente Institutt for Krig og Fred-reportasje (IWPR).

Myndighetene i Kirgisistan har ikke tatt stilling til hva som skal skje med de minst tusen usbekerne som har flyktet over grensen etter de blodige opptøyene i Andisjan og andre byer i det sørlige Usbekistan. Men de vil ikke utelukke at de kan bli sendt hjem.

Dette har skapt frykt og usikkerhet hos usbekerne. Spesielt etter at usbekiske styrker i går igjen tok kontrollen over grensebyen Korasuv og arresterte separatistlederen Bakhtijar Rakhimov som onsdag utropte Fergana-dalen til islamsk republikk.

— Vi vil bygge en islamsk stat i overensstemmelse med Koranen. Folk er lei slaveriet, sa Rakhimov ifølge nyhetsbyrået AP, før regjeringsstyrkene i går meldte at Korasuv atter «var under kontroll», og at det er foretatt flere arrestasjoner. Men øyenvitner forteller at de usbekiske styrkene synes langt fra sikre på at de har kontroll, de er kledd i fullt kamputstyr med stålhjelmer og skuddsikre vester når de beveger seg utendørs.

Karimov må fjernes

Flyktningenes talskvinne Khadicha sier at den usbekiske presidenten Islam Karimov må fjernes før de vil reise hjem igjen.

Hun avviser at flyktningene er islamister, det er vanlige mennesker som vil ha slutt på de siste års nød og fornedrelse.

Det siste underbygges av en blodig lapp med kulehull som ble funnet av usbekisk journalist inne i administrasjonsbygningen som demonstrantene tok kontroll med før usbekiske styrker gjenerobret bygningen under et voldsomt motangrep.

Innholdet på lappen, angivelig skrevet av en av lederne for demonstrasjonen, ble i går offentliggjort på nettstedet Ferghana.ru. Her er det ingen henvisninger til islamsk lære, men krav om rettferdighet og en forklaring om at demonstrantene kom til bygningen for å kjempe for sine rettigheter etter at myndighetene har behandlet dem som dyr, og vært uten mat i flere måneder.

Ifølge flere kilder skal innenriksminister Zahir Alamtov i en telefonsamtale med en av lederne for demonstrantene inne i bygningen ha sagt at «vi bryr oss ikke om 200, 300 eller 400 dør. Vi har makten, og vi skal kaste dere ut, uansett».

Kort tid etter satte det blodige angrepet inn. Områdene rundt bygningen bærer sterkt preg av soldatenes fremmarsj. Far til en av demonstrantene, som fortsatt er savnet, sier han fortsatt kan se blodspor i gaten. - Jeg var her og så dem. De skjøt på folk, selv unge gutter som kom ut av bygningen med hendene over hodet og ropte de ville overgi seg, forteller han.

Krav om gransking

I går rykket Den internasjonale Helsingforskomiteen ut med en melding om at så mange som 1000 mennesker kan ha blitt drept og 2000 såret under uroen i Andisjan.

Med Storbritannias utenriksminister Jack Straw i spissen reises det nå krav overfor Usbekistans regjering om en uavhengig gransking for å fastslå hva som skjedde under forrige ukes blodige uroligheter i det sentralasiatiske landet.

— Vi må straks begynne å klarlegge de opprørende begivenhetene i Usbekistan, sa Straw i en tale i Senteret for Strategiske og Internasjonale Studier under sitt første besøk i Washington etter Labours seier i det nylig avholdte, britiske valget.

— Jeg oppfordrer til en uavhengig, internasjonal undersøkelse for å klarlegge antall døde og hvem som var ansvarlig, sa Straw.

USA har vært tilbakeholden i sin kritikk av usbekiske myndigheter på bakgrunn av de to lands nære forbindelser i kampen mot terror. USA har flybase i landet med spesielt henblikk på situasjonen i nabolandet i sør, Afghanistan. Talsmann i USAs utenriksdepartement, Richard Voucher, uttalte imidlertid at «vi bestemt er enige om nødvendigheten av en troverdig og gjennomskuelig undersøkelse for å klarlegge hva som skjedde».

NATO er «svært bekymret» for blodsutgytelsene, sa generalsekretær Jaap de Hoop Scheffer i går til nyhetsbyråer. «Det må undersøkes, og vi vil følge utviklingen.» Også FN har oppfordret til gransking. Russland har hittil vært nærmest taus om utviklingen i den tidligere sovjetrepublikken, som siden 1991 er styrt med jernhånd av eks-kommunisten Islam Karimov. Fra Kreml er det bare fastslått at det dreier seg om indre, usbekiske anliggender.

Demonstrasjon i Tasjkent

Usbekiske soldater dannet i går en jernring rundt Russlands ambassade i hovedstaden Tasjkent i et forsøk på å stanse en demonstrasjon av usbekiske kvinner. De oppfordret Russlands president Vladimir Putin om å stanse støtten til Karimov-regimet.

På tross av sikkerhetstiltakene var det flere kvinner som kom seg forbi sperringene. Her fikk de hjelp av usbekere som befant seg innenfor i andre ærend til å brette ut sine bannere og plakater, skriver Ferghana.ru.

<b>FRYKT:</b> Regjeringsstyrkene skaper frykt i Usbekistan. I grensebyen mot Kirgisistan, Korasuv, ser en liten usbekisk jente opp på en soldat i fullt kamputstyr.<br/> FOTO: MIKHAIL METZEL, AP