Da misfornøyde soldater brøt med hæren for knapt to år siden, skapte det en ny regional konflikt i det lille landet. Soldatene mente at de ble diskriminert fordi de kom fra vest, og de følte seg forbigått av soldater fra øst hvorav mange var tidligere geriljasoldater under frigjøringskampen.

Opprørsleder Alfredo Reinado ble siktet for drap etter opptøyene som drev hele 155.000 mennesker på flukt i 2006. Nå er imidlertid Reinado død, noe som ifølge eksperter i beste fall kan føre til at opprøret stilner.

Optimist

– Jeg er faktisk optimist. Dette kan rense luften, sier Yiannis Tavridis som har vært engasjert i Øst-Timor siden 1990.

Han var en av grunnleggerne av Samarbeidsutvalget for Øst-Timor og Indonesia og har møtt president José Ramos-Horta flere ganger, sist i Oslo for knapt to år siden.

– Gruppen til Reinado har ikke hatt noen folkelig støtte. De er uromomenter som dessverre har hatt tilgang til våpen, sier Tavridis til NTB.

Han vedgår at opprørerne til en viss grad greide å sette ulike folkegrupper opp mot hverandre. Men han avviser at de var sterke nok til å kunne overta makten, selv ikke hvis de to lederne hadde blitt drept i attentatene mandag.

Sosial uro

Da tusenvis av hus ble påtent under opptøyene i 2006, var det stort sett ungdomsgjenger som sto bak.

– De støttet ikke opprørerne. Det var snakk om sosial uro i et land som ikke har merket noen fremgang, fremholder Tavridis

Han understreker at Øst-Timor fortsatt trenger internasjonal støtte seks år etter uavhengigheten.

– Ingen har klart å bygge et land på så kort tid, verken i Europa eller i Øst-Timor, sier han.