Ungdomsgjenger brøt seg tirsdag kveld inn i butikker og stakk biler i brann i byene Wolverhampton og West Bromwich, ifølge politiet. I Salford ved Manchester sto en bygning i brann, og det var stillingskrig mellom politiet og en gruppe på rundt 80 ungdommer.

Opptøyene, som brøt ut i Tottenham i London lørdag, har også krevd sitt første dødsoffer. En 26 år gammel mann som mandag ble skutt mens han satt i bilen sin under urolighetene i den britiske hovedstaden, døde tirsdag av skadene.

Han ble den første som mistet livet siden Mark Duggan ble skutt av væpnet politi i Tottenham i Nord-London torsdag – episoden som utløste urobølgen.

Uklar hendelse

Den britiske spesialenheten for politisaker sier nå det ikke er funnet bevis for at Duggan selv avfyrte skudd mot politiet i det politiet har kalt en skuddveksling.

— På dette tidspunktet foreligger det ingen bevis for at håndvåpenet som ble funnet på åstedet, ble avfyrt under hendelsen, opplyste spesialenheten IPCC tirsdag.

Avisa The Guardian skrev allerede mandag at det er tvil om Mark Duggan ble drept i en skuddveksling, slik den foreløpige konklusjonen fra politiets granskingskommisjon lød.

— Føle lovens styrke

Den britiske statsministeren David Cameron har bedt Parlamentet avbryte sommerferien for å diskutere uroen. Og han har lovet 16.000 politifolk i gatene i London natt til onsdag.

— Vi skal få hjelp fra politistyrker fra andre steder i landet som skal styrke og bistå politiet i møte med denne uroen, sier han.

— Dere vil føle lovens fulle styrke, og hvis dere er gamle nok til å utføre disse kriminelle handlingene, er dere også gamle nok til å ta ansvar. Dere ødelegger ikke bare lokalsamfunnene deres, men også deres egne liv, sa statsministeren tirsdag henvendt til uromakerne.

- Mer enn kriminalitet

Uro som har ulmet en stund, blusser nå opp for fullt, sier den norske Storbritannia-kjenneren Jan Erik Mustad til NTB.

— Dette er et sammensatt problem. Mye av bakgrunnen finner vi i utbredt gjengkriminalitet, med vendettalignende vold, knivdrap og narkotika. Kriminelle utnytter situasjonen. Men det handler om mer enn kriminalitet, framholder Mustad.

— Storbritannia er et mer delt samfunn enn mange tror. Landet har en stor underklasse, der en stor del av medlemmene tilhører etniske minoriteter, og mange av disse menneskene føler seg marginalisert, sier Mustad videre.

Kutt

— Den britiske sentrum-høyreregjeringens økonomiske kutt rammer de svakeste hardest. Og i gruppene som rammes, hersker det en forestilling om at det vil bli enda verre, noe som utløser raseri og hat mot staten, fortsetter han.

Diane Abbott, som representerer London-bydelen Hackney i Underhuset, ber myndighetene vurdere å innføre portforbud for hele byen. Andre har tatt til orde for å sette inn hæren mot bråkmakerne, men det tror ikke Mustad kommer til å skje.

— Det fins ingen tradisjon for slikt i Storbritannia, påpeker han.

Store skader

I tillegg til London er det også fra Birmingham og Nottingham i Midt-England, Bristol i vest og Liverpool i nordvest meldt om opptøyer.

Mange butikker og andre småbedrifter er påført store skader, sier en talsmann for detaljisthandelens forbund BRC.

— Det er snakk om skader som det vil koste mange titalls millioner pund å utbedre, sier Richard Dodd i BRC.