Soldatene ble satt inn mot demonstrantene som hadde tatt kontroll over et viktig veikryss ved Seiersmonumentet, et landemerke i hovedstaden.

Ifølge en talsmann for hæren skjøt soldatene først i luften for å få demonstrantene til å fjerne seg, men rettet i en kort periode våpnene mot menneskemengden da det ble kastet brannbomber og skutt tåregassgranater mot soldatene.

70 personer er skadd i opptøyene, 23 av dem soldater. To personer er innbrakt til sykehus med skuddsår.

— Operasjonen er avsluttet og en rekke demonstranter er pågrepet. Dette er lovlige tiltak, ansvarlige og rimelige, sier regjeringstalsmann Panitan Wattanayagorn.

30.000 demonstranter

Soldatene gjorde imidlertid ikke noe forsøk på å fjerne de om lag 10.000 demonstrantene som har samlet seg utenfor statsminister Abhisit Vejjajivas kontor.

Det skal til sammen være rundt 30.000 demonstranter på forskjellige steder i Bangkok.

Abhisit erklærte unntakstilstand i Thailand etter voldsomme demonstrasjoner søndag.

Aksjonistene tok kontroll over flere av hærens kjøretøyer og kontrollposter i Bangkoks gater og brukte busser og biler til å blokkere hovedfartsårer. Ifølge politiet var flere titusen demonstranter ute i gatene, og mange av dem samlet seg foran regjeringsbygningene.

— Regjeringen har hele tiden forsøkt å unngå voldsbruk. Men protestene har utviklet seg, og demonstrantene tar i bruk metoder som ikke er forenlig med grunnloven, sa statsministeren.

Støtter Thaksin

Abhisit har bare sittet fire måneder i jobben etter at omfattende demonstrasjoner og uro tvang den forrige statsministeren i kne. Den gang var det gulkledde motstandere av tidligere statsminister Thaksin Shinawatra og hans støttespillere som rådde gatene.

Denne gangen er det rødkledde Thaksin-tilhengere som demonstrerer. Thaksin ble styrtet i et kupp i 2006 og er i eksil som følge av en korrupsjonsdom. Søndag oppfordret han sine landsmenn til å gjennomføre en revolusjon i landet.

Vivek Prakash
Stringer/Thailand