Mandag var det området Hackney som ble rammet. Ungdommer møtte mannsterke opp, og mange av dem kastet søppel og steiner mot politi i fullt opprørsutstyr. Politiet prøvde å stenge av et området rundt stasjonen i Hackney, som ligger øst i London.Noen av ungdommene plyndret butikker og brukte det de fant, til å kaste mot politiet. Ifølge BBC brøt uroen ut etter at politiet stoppet en mann for å ransake ham.

Sentrum rammet

Opptøyene i den britiske hovedstaden brøt ut sent lørdag kveld i Tottenham nord i byen og vakte minner om de alvorlige urolighetene i det samme området i 1985. Til sammen 26 politifolk skal ha kommet til skade i voldshandlingene.

Uroen har spredd seg fra nordlige bydeler helt til Brixton i sør. Ved Oxford Circus, midt i hjertet av byens turiststrøk, gjorde en gjeng på rundt 50 ungdommer skadeverk natt til mandag.Minst 100 personer er pågrepet.

Så bydel bli knust

Emma Timpson ble natt til mandag øyevitne til at bydelen hvor hun bor ble smadret til det ugjenkjennelige. — Jeg følte meg veldig utrygg, forteller Timpson til den danske avisen Politiken. Timpson satt natt til mandag på bussen til bydelen Brixton, som er hennes hjem. - Jeg hadde ingen anelse om hva som ventet meg, forteller Timpson. Hun hadde selv forlatt Brixton på søndag formiddag. På det tidspunktet var det reggeafestival og stemningen var idyllisk.

— Det var en nydelig dag med fint vær, og jeg følte det var et samhold i bydelen. Men da hun kom tilbake var samholdet blitt forvandlet til et mareritt. - Det var forferdelig, alle butikkene var smadret, og folk var veldig agressive, sier Timpson.

— Det var veldig rart og veldig skremmende, forteller hun.

Kunne vært unngått

Flere ledere i lokalsamfunnet fortalte til avisen The Guardian mandag at urolighetene kunne vært unngått dersom politiet hadde lyttet til deres advarsler i helgen.

Flere lokale ledere ga nemlig beskjed om at den i utgangspunktet fredelige protesten mot drapet på Mark Duggan (29) kunne komme ut av kontroll dersom demonstrantene ikke raskt fikk snakke med politiet.

— Hvis en sentral polititjenestemann hadde kommet og snakket til oss, ville vi ha forlatt stedet, sier Stafford Scott, en lokal ildsjel som deltok på markeringen sammen med Duggans familie. - Det er utilgivelig at politiet avviste dialog, sier han.

Gransker uro

Visepolitiinspektør Steve Kavanagh ved London-politiet sier førsteprioritet for politifolkene som ble satt inn, var å beskytte brannmannskaper som ble angrepet da de skulle slukke branner.– Vi kom ikke på etterskudd. Vi måtte prioritere, og ressursene ble satt inn der risikoen var størst. Vi opplevde en svært raskt tiltakende voldsbruk, sier han.

London-politiet har nå satt i gang en omfattende gransking av de verste urolighetene som har rystet den britiske hovedstaden på mange år.

The Guardian skrev mandag også at det er tvil om Mark Duggan ble drept i en skuddveksling, slik politiets granskingskommisjon foreløpig har konkludert med.

En kule i en radio som tilhørte en polititjenestemann, er blitt tolket som bevis for at politiet ble beskutt av Duggan. Men foreløpige tester tyder på at denne kulen er politiammunisjon, skriver avisen.

- Opportunisme

London-politiet har tidligere fått kritikk for håndteringen av de omfattende demonstrasjonene mot regjeringens sparetiltak den siste tiden.

Opptøyene er også dårlig reklame for London ett år før sommer-OL, men regjeringen sier forberedelsene til lekene ikke blir berørt av urolighetene.

Britiske politikere har vært raskt ute med å legge skylden for opptøyene på småkriminelle. Men lokalbefolkningen sier sinne over høy arbeidsledighet og kutt i velferdsordninger, i kombinasjon med fiendtlighet mot politiet, spilte en viktig rolle.

— La oss slå fast at volden vi så i går kveld, ikke hadde noe som helst med Duggans død å gjøre. Dette dreide seg om unødvendige, opportunistiske tyverier og vold - intet mer og intet mindre, sier visestatsminister Nick Clegg fra Liberaldemokratene.