Velgerne i Colombia gikk søndag til urnene for å velge representanter til landets skandalerammede nasjonalforsamling. Valget er et barometer på hvem som blir president Alvaro Uribes etterfølger.

Uribes parti U-partiet lå an til å få 24,5 prosent og partneren Det konservative partiet 22 prosent av stemmene i Senatet da 75 prosent av stemmene var talt opp.

Rolig

Det konservative regjeringskoalisjonen lå også an til å få flertall i det lavere kammeret i nasjonalforsamlingen.

Rundt 29,8 millioner colombianere var registrert som stemmeberettigede, og de kunne velge mellom 2.539 kandidater til de 268 plassene i nasjonalforsamlingen.

Tidligere valg har vært preget av bombeangrep og kidnappinger, men søndagens valg gikk forholdsvis rolig for seg. 150.000 soldater var utplassert ved valglokalene landet rundt

Uribes andre periode utløper til sommeren, og en domstol satte i februar foten ned for grunnlovsendring som kunne gjort en tredje periode mulig.

Prøvestein

President Uribe er populær i befolkningen fordi han har gått til krig mot den venstreorienterte FARC-geriljaen og narkotikakartellene.

Colombia skal 30. mai holde presidentvalg, der den tidligere forsvarsministeren Juan Manuel Santos er favoritt til å vinne.

Valget på ny nasjonalforsamling blir ansett å være en prøvesten på presidentvalget.

— Dagens valg vil gi et klarere bilde på styrkeforholdet mellom de som stiller til valg 30. mai. Et løp avsluttes i dag, men et annet begynner, skriver avisa El Tiempo på lederplass.

- Samme mål

Dersom U-partiet til Uribe gjør et bra valg, er det til fordel for Santos. Men flere av partiene i regjeringskoalisjonen vurderer å stille med egne kandidater.

Santos står ikke sterkt nok til å unngå en andre valgomgang, og han vil forsøke å overbevise de andre partiene om å støtte ham, i stedet for å fremme egne presidentkandidater.

— I søndagens valg og for valget i mai, så deler vi samme mål: Å forsvare, fortsette og forbedre arven etter president Uribe, sa Santos søndag.

Valglokalene åpnet klokken 8 søndag morgen lokal tid og skulle stenge åtte timer senere.

Parlamentarikere etterforsket

Flere titall colombianske parlamentarikere har vært etterforsket for angivelige forbindelser med halvmilitære grupper, og tolv er dømt. Colombia har i flere tiår vært rystet av blodig vold som ulike geriljagrupper og kokainkarteller står bak.

Landets president Alvaro Uribe har vært USA nærmeste allierte i Sør-Amerika i kampen mot narkotikahandelen. Han regnes også som en politisk motvekt mot den venstreorienterte statssjefen Hugo Chávez i nabolandet Venezuela.

Favoritten til å etterfølge Uribe, Juan Manuel Santos, har kalt Chávez og hans voksende innflytelse en trussel mot hele Sør-Amerika.