Thailandske myndigheter har innført unntakstilstand i og rundt Bangkok. Samtidig skytes det både inne i og utenfor innenriksdepartementet, der demonstranter har tatt seg inn.

Tusenvis av demonstranter har samlet seg rundt regjeringsbygningene, der krever at statsministeren må gå. Ifølge politiet har demonstrasjonene også spredd seg til andre steder av byen.

Tidligere på dagen innførte myndighetene unntakstilstand for Bangkok og områdene rundt byen.

Soldater og pansrede kjøretøy er utplassert i byens gater. Abhisit sier i en kunngjøring at han har bedt politiet og militæret om å «utføre sine plikter til det fulle og hele».

Thailands statsminister Abhisit Vejjajiva har innført unntakstilstand i Bangkok. Flere tusen demonstranter har samlet seg utenfor regjeringskontorene, og en gruppe på vel 50 stykker klarte å ta seg inn i innenriksdepartementet. Foto: REUTERS/Pornchai Kittiwongsaku / SCANPIX

Tok seg inn

Om lag 50 demonstranter tok seg uhindret inn i departementsbygningen, der statsminister Abhisit Vejjajiva oppholdt seg. Demonstrantene krevde å få møte statsministeren, men han klarte å flykte fra bygningen i en bil, ifølge meldinger fra thailandsk TV.Soldater skjøt flere varselskudd mot demonstrantene inne i bygningen, mens noen demonstranter skjøt i luften på utsiden av departementet. Samtidig strømmet det stadig flere demonstranter til området, og ved 16-tiden lokal tid hadde flere tusen demonstranter samlet seg utenfor regjeringsbygningene.

– Egger til opprør

Pool

Unntakstilstanden ble kunngjort søndag ettermiddag lokal tid, og er innført «fordi situasjonen forverrer seg, og fordi demonstranter egger til opprør», sa Abhisit (bildet) i en TV-sendt tale.

– Regjeringen har hele tiden forsøkt å unngå voldsbruk. Men protestene har utviklet seg, og demonstrantene tar i bruk metoder som ikke er forenlig med grunnloven, sa den hardt pressede statsministeren.

Unntakstilstanden gir politi og militæret utvidet makt til å pågripe og varetektsfengsle demonstranter i opptil en måned.

Nordmenn må passe seg Utenriksdepartementet ber nordmenn som er i området om å følge situasjonen nøye.

– Vi oppfordrer norske statsborgere til å utvise aktsomhet, og å unngå demonstrasjoner og store folkemengder, sier kommunikasjonsrådgiver Christian Hansson i UD til NTB.

Det befinner seg mange nordmenn Bangkok, men UD har ikke oversikt over hvor mange.

– Nordmenn reiser over hele verden, og det er de færreste som registrer seg hos UD. Dermed er det umulig å si noe om hvor mange nordmenn som er i Bangkok nå. Men at det er flere nordmenn der er helt sikkert, sier Hansson.

UD vil imidlertid ikke fraråde nordmenn å reise til Bangkok.

Må gå Tusenvis av rødkledde demonstranter har den siste tiden protestert mot statsminister Abhisit, og krever at han må gå av. Demonstrantene, som er tilhengere av tidligere statsminister Thaksin Shinawatra, mener Abhisit kom til makten på ulovlig vis, og at han er en nikkedukke for det mektige militæret.

Lørdag innførte statsminister Abhisit Vejjajiva unntakstilstand i byen Pattaya etter at tusenvis av demonstranter stormet det asiatiske toppmøtet.

Søndag ble lederen for protestaksjonen i Pattaya arrestert.