Myndighetene i Ecuador må tåle krass kritikk for at oppryddingsarbeidet kom så sent i gang etter at store mengder olje lekket ut av et grunnstøtt tankskip.. Mannskaper sliter fortsatt med å få kontroll med oljesølet.

Kritikerne beskylder de ansvarlige byråkrater for endeløs pruting på prisen som amerikanske eksperter forlangte for å hjelpe til med oppryddingen.

USA har sendt ti spesialister fra den amerikanske kystvakten til Ecuador for å hjelpe til med oppryddingen.

-Dette er en katastrofe på linje med et jordskjelv, sa president Noboas talsmann Alfredo Negrete da han kunngjorde unntakstilstanden. Ecuador oppretter nå en såkalt nasjonal sikkerhetssone rundt Galapagos-øyene for at ryddearbeidet skal kunne pågå uforstyrret.

Mannskaper fra den amerikanske kystvakten betrakter vraket av tankskipet "Jessica", som står på grunn ved Galapagos-øyene. Myndighetene i Ecuador har erklært unntakstilstand som følge av oljeutslippet fra havaristen (Foto: SCANPIX/AP)En redningsarbeiderforsøker å hjelpe en pelikan som har fått fjærene tilgriset av olje fra det havarerte tankskipet "Jessica" ved Galapagos-øyene (Foto: SCANPIX/AP)En pelikan seiler over vannflaten nær det havarerte tankskipet "Jessica" ved Galapagos-øyene utenfor kysten av Ecuador (Foto: SCANPIX/AP)NTB