Lørdag kveld hadde 47 mennesker måttet bøte med livet i de greske brannene. Norge sender søndag et brannhelikopter etter at utenriksminister Jonas Gahr Støre snakket med sin greske kollega.

Er du i Hellas? Ta kontakt med bt.no på epost eller telefon +47 55 21 45 81.

– Dette er en tragedie det er vanskelig å sette ord på, sa statsminister Kostas Karamanlis. Han erklærte lørdag hele Hellas i unntakstilstand. Håpet var å kanalisere så mye hjelp som mulig til de brannherjede områdene. Observatører frykter brannene vil rase i mange dager framover.

Stigende dødstall

Brannene er fullstendig ute av kontroll, og talsmenn for redningsarbeidet venter at dødstallet vil stige.

– Det er en tragedie. Jeg ser de forkullede likene av en mor som knuger sitt barn. Litt lenger bort ligger flere lik, det er forferdelig, sier et fortvilet øyenvitne til gresk fjernsyn.

– Det er et forferdelig syn. Jeg ser flere personer som er brent levende i bilene sine, sa Christos Kafiras, prefekt i Ilia. Ifølge nyhetsbyrået AP ble mange sittende fast i bilene sine etter en trafikkulykke. Dermed greide de ikke å kjøre unna flammene, som rykket fram med uhyggelig fart.

Statsminister Karamanlis sier at de mange brannene på forskjellige fronter «ikke kan være tilfeldige». Han lover at de skyldige skal straffes. Lørdag kveld ble en person pågrepet, mistenkt for brannstiftelse og drap, opplyste gresk brannvesen.

Reagerte seint

Greske myndigheter får skarp kritikk av sine egne for ikke å ha reagert raskt nok på tragedien som utspiller seg i hovedsak på Peloponnes-halvøya sørvest for Aten, men også i andre deler av landet. Myndighetene ba først lørdag de europeiske landene om krisehjelp.

Norge var blant de tre første landene som tilbød hjelp. Et norsk Dell-helikopter kan være på plass og delta i slukningsarbeidet søndag eller mandag morgen, opplyste UDs fungerende pressetalsmann Bjørn Svenungsen til NTB. Hellas hadde lørdag ettermiddag foreløpig ikke takket ja til tilbudet. Også Frankrike og Tyskland og Italia var raskt ute med å tilby hjelp.

Rundt 19 fly, 18 helikoptre og mellom 400 og 500 soldater deltok lørdag sammen med 800 brann— og politifolk i arbeidet med å slukke de mange brannene.

– Vi kjemper for tiden på 87 aktive fronter, sa talsmann for brannvesenet, Ioannis Stamoulis, lørdag ettermiddag.

– Vi har store branner vest i Hellas, på Peloponnes, øya Evvia og i Aten-området. Brannene hadde enkelte steder også spredt seg til bygninger.

Ingen norske direkte berørt

Peloponnes er et populært feriemål, men Utenriksdepartementet hadde lørdag ettermiddag ikke fått inn meldinger om at nordmenn var direkte berørt av brannen eller har kontaktet ambassaden for hjelp, opplyste Svenungsen til NTB. Norsk UD har heller ikke utstedt noe generelt reiseråd for Hellas.

Lilleput Reiser har for øyeblikket 180 norske turister på Peloponnes, mens Apollo har 59 nordmenn på halvøya. Disse er imidlertid på trygg avstand fra flammene.

– Vi merker brannen i den forstand at det ligger litt røyk over området, men alle våre feriesteder ligger langt unna brannene, sier Toya Sæter, Lilleput Reisers stedlige ansvarlige på Peloponnes.

Skremmende

Gresknorske Vasilis Ikonomeas landet lørdag på Gardermoen etter å ha opplevd branndramaet på nært hold sammen med sine to sønner.

– Det var en svært dyster stemning. Fjellene begynte å brenne, himmelen ble dekket av røyk så sola så rød ut, og ned fra himmelen dalte forkullede trebiter som la seg som et belte på strendene, forteller han.

Guttene Alexander på elleve og Nikolas på tolv år opplevde det hele som skremmende.

– De var spente og usikre og lurte på om det var farlig. Siden roet de seg og ville være med inn i brannområdet for å delta i slukningsarbeidet, forteller faren.

– Men det er lite mennesker kan gjøre. Det viktigste er å få evakuert innbyggerne og sikre liv og helse, sier Ikonomeas.

Isolert

Brannene startet på Peloponnes torsdag, men tok for alvor av fredag. Flere landsbyer var lørdag isolert. Svært høye temperaturer og sterk vind har ført til at brannene har spredd seg med en eksplosiv fart. Vindene gjør også redningsarbeidet svært vanskelig. Fly og helikoptre har problemer med å gjennomføre slukningsarbeidet, som er svært krevende og farlig for flygerne.

JOHN KOLESIDIS / REUTERS