Georgiske myndigheter har utvidet unntakstilstanden til å gjelde hele landet i 15 dager, ifølge den georgiske økonomiministeren.

– Det er erklært en landsomfattende unntakstilstand i 15 dager, sier ministeren for økonomisk utvikling Georgy Arveladze på en pressekonferanse onsdag.

Statsministeren i landet orienterte tidligere samme dag om at president Mikhail Saakasjvili hadde innført unntakstilstand i hovedstaden Tbilisi.

Kraftige sammenstøt

Den siste uken har tusenvis av mennesker demonstrert mot presidenten i hovedstaden, og onsdag oppsto det kraftige sammenstøt mellom demonstrantene og politiet.

– Det er blitt gjort et forsøk på å gjennomføre et kupp, og vi måtte reagere på det, sa statsminister Zurab Nogaideli på georgisk fjernsyn onsdag.

Han sa videre at presidentens erklæring skal overleveres til godkjennelse i nasjonalforsamlingen i løpet av de neste to dagene, i henhold til grunnloven.

Statsminister Nogaideli opplyste at unntakstilstanden vil bety forbud mot demonstrasjoner og møter og oppfordringer i mediene til å styrte regjeringen med makt. Men ytringsfriheten blir ikke berørt, hevdet han.

Anklager Russland

Unntakstilstanden ble erklært etter flere dramatiske hendelser samme dag.

President Saakasjvili anklager Russland for å stå bak urolighetene i hovedstaden, noe som blir blankt avvist i Moskva.

– Moskva anser dette som en uansvarlig provokasjon, het det i en skarp pressemelding fra det russiske utenriksdepartementet.

– Igjen forsøker georgiske myndigheter å erstatte en ansvarlig og oppriktig tilnærming til de interne problemene med banale forsøk på å legge skylden på «en ytre fiende».

TV-stasjon stormet

En georgisk TV-kanal som støtter opposisjonen ble onsdag kveld stormet av georgiske spesialstyrker. Sendingene fra TV-kanalen Imedi, som har vært ledende i dekningen av demonstrasjonene mot Georgias president Saakasjvili den siste uken, ble stanset etter at kanalens hovedkontor ble stormet.

– Vi har opplysninger om at spesialstyrker akkurat nå gikk inn i bygningen til Imedi TV, rakk en programoppleser å fortelle før kanalen gikk i svart.

I en uttalelse fra myndighetene heter det at journalistene ikke var i fare og at alle kunne gå hjem.

Det var kaotisk i hovedstaden Tbilisi etter at de siste dagers protester eskalerte til voldelige sammenstøt mellom politi og demonstranter onsdag. Politiet tok i bruk tåregass og vannkanoner for å spre demonstranter som på sjette dagen protesterer mot landets president.

Russere utvist

Georgiske myndigheter kaller hjem den georgiske ambassadøren til Russland som følge av anklagene om at nabolandet er innblandet i uroen. Samtidig blir flere ansatte ved den russiske ambassaden i Tbilisi utvist.

– Det georgiske utenriksdepartementet har i dag erklært flere russiske ambassadeansatte som persona non grata, sa president Mikhail Saakasjvili i en TV-tale onsdag.

Han la til at de utvises basert på anklager om spionasje.

– Georgia står overfor uroligheter som utgjør en svært alvorlig trussel, og fremstående tjenestemenn fra russiske sikkerhetstjenester står bak dette, framholdt presidenten.

Raskt tilbake

Demonstrantene som onsdag morgen ble jaget av politiet, var få timer senere tilbake på plass foran parlamentsbygningen i Tbilisi. Politiets spesialstyrker ble satt inn. Iført gassmasker brukte de batonger, tåregass og vannkanoner for å spre demonstrantene.

Ifølge helsedepartementet er 250 personer brakt til sykehus etter at politiet for første gang siden fredag brukte makt mot demonstrantene.

Tusenvis av mennesker har den siste uka demonstrert foran parlamentsbygningen med krav om at president Saakasjvili går av og skriver ut nyvalg. Presidenten anklages både for korrupsjon og for å ha vært involvert i politiske drap.

Saakasjvili avviser krav om nyvalg.

– Valgene skal holdes på det tidspunktet som angis i grunnloven: høsten 2008. Og da mener jeg både president— og nasjonalforsamlingsvalget, sa Saakasjvili i helgen.

Polititropper møtte mannsterke under en demonstrasjon i Tbilisi i dag.
DAVID MDZINARISHVILI