• Folk barrikaderer dørene sine. Alt er stengt, sier Joakim Hjertholm i Ecuador.

Bergenseren er i landet for å studere politikk. Sånn sett er han der på akkurat rette tidspunkt.

Regjeringen i Ecuador erklærer unntakstilstand etter at politifolk stormet landets nasjonalforsamling. Presidenten beskylder opposisjonen for kuppforsøk.

Erklæringen om unntakstilstand gir militæret lov til å ta over politiets oppgaver, ifølge sikkerhetsminister Miguel Carvajal.

— Politi mot hær

  • Folk barrikaderer dørene sine. Alt er stengt, sier Hjertholm, som befinner seg midt mellom demonstrasjonsstedene i hovedstaden Quito.

— Menneskene sitter inne og hører på radio og TV. Det er en veldig spent situasjon, vi vet ikke hva som venter de nærmeste timene. Det er politi mot hær. Ikke akkurat en god situasjon, sier Hjertholm.

Correa skal ha blitt angrepet av demonstrerende politifolk mens han holdt en appell ved politiets hovedkvarter. Presidenten sa han fryktet for livet sitt, og at han hadde søkt tilflukt på et sykehus i Quito.

— Tidligere i dag gikk vi forbi arbeidsministeriet hvor det ble brent dekk. Det var en svært opphisset stemning, sier Hjertholm.

- Innesperret

  • Dette er et kuppforsøk ledet an av opposisjonen og enkelte deler av militæret og politiet. Uansett hva som skjer med meg, ønsker jeg å uttrykke min kjærlighet til familien min og til hjemlandet mitt, sa Correa fra sykehuset.

Presidenten hevdet han var innesperret på sykehuset, og at demonstranter forsøkte å ta seg inn i rommet hvor han befant seg.

Florencio Ruiz, talsmann for politiet, sier imidlertid at opprøret ikke er rettet mot president Correa. Han sa at demonstrantene ikke ønsker å velte presidenten, men innrømmet samtidig at «det finnes parter som kan utnytte» situasjonen.

Militærets øverste leder, general Luis Gonzalez, understreket tidligere på dagen at «militæret fortsatt er underlagt ordre fra dets øverstkommanderende, president Rafael Correa».

Samtidig kunngjorde Perus president Alan Garcia at alle grenseoverganger til nabolandet ville bli stengt umiddelbart på grunn av opptøyene. Han ba Colombia, som også deler grense med Ecuador, om å gjøre det samme.

Vil kutte lønninger

Protestene torsdag kommer etter at kongressen godtok et lovforslag som innebærer kutt i bonusene til politifolk og militære.

Ifølge en talskvinne for nasjonalforsamlingen i det søramerikanske landet har politifolk inntatt bygningen. Tidligere på dagen stormet 150 soldater flyplassen i Quito.

EUs utenrikssjef, Catherine Ashton, ga i en uttalelse støtte til regjeringen i Ecuador, samtidig som hun ba alle parter om å avstå fra vold.

— De fleste jeg har snakket med, støtter presidenten, sier Hjertholm.

Han bor privat i byen, og foreløpig har han ikke vært i kontakt med den norske ambassaden.

— Jeg begynner å kjenne den politiske kulturen i landet etter hvert. Dette er mer bråk enn vanlig, sier Hjertholm.

Kommentarer? Vennligst bruk feltet under!