JØRGEN ULLERUP

«Det er en skam at vi ikke får se ham når rettferdigheten skjer fyllest, og at vi aldri får høre dommen. Men det ser ut til at Gud allerede har straffet ham,» sier lederen av sammenslutningen av mødre i Srebrenica, Hajra Catic.

Selv mistet hun sin mann og en sønn da bosnisk-serbiske styrker i 1995 myrdet 8000 muslimske menn og gutter i den østbosniske byen. Massakren er den alvorligste enkeltstående krigsforbrytelsen i Europa siden Annen verdenskrig, og den sto i den 66 punkt lange tiltalen mot Milosevic.

Men i går morges sluttet den største krigsforbryterprosessen etter krigene på Balkan som et antiklimaks, da den 64-årige hovedtiltalte ble funnet død i sin celle etter lengre tids hjerteproblemer.

For å kvele alle rykter i starten forsikret Nederlands utenriksminister, Bernard Bot, at Milosevic døde av naturlige årsaker.

Under et uformelt møte i Salzburg beklaget EUs 25 utenriksministere at Milosevic med sin død igjen snøt det internasjonale samfunnet – og også alle ofrene og deres etterlatte – ved aldri å bli dømt for sine forbrytelser.

Samtidig uttalte ministerne at nyheten ikke endrer behovet for at serberne forliker seg med fortidens arv. Den endrer heller ikke EUs forhold til Serbia, som lenge har vært under massivt press for å utlevere de to siste toppnavnene på listen over krigsforbrytere, de bosnisk-serbiske lederne Radovan Karadzic og Ratko Mladic. De to utgjør stadig et hinder for Serbias ønske om en fremtidig innlemmelse i den europeiske familien.

Serbias utenriksminister, Vuk Draskovic, som personlig var utsatt for drapsforsøk fra Milosevic, beklaget at hans gamle fiende ikke ble stilt for retten i Beograd.

Andre frykter, som den tidligere internasjonale representanten i Bosnia, Paddy Ashdown, at høyrenasjonalister i Serbia vil utnytte dødsfallet til å skape uro, som på kort sikt vil fjerne Serbia fra Europa.