— Jeg har aldri i mitt liv sett noe så helt forferdelig. Det var høye skrik, døde overalt, skadede med masse blod utover seg. Utenfor sto venner og skrek etter noen som de visste var inne på klubben og ikke kom seg ut, forteller Naiara Marquezan til Bergens Tidende på telefon fra Brasil.

Marquezan var en av de heldige som klarte å rømme fra infernoet i nattklubben Kiss i den brasilianske universitetsbyen Santa Maria natt til i går. Minst 232 mennesker mistet livet og mer enn 100 ble innlagt på sykehus, melder Agencia Brasil.

Trykket stemning

Marquezan dro til nattklubben sammen med kjæresten Daniel Fabris rundt midnatt lørdag. Det var god stemning. Fabris traff en gammel barndomskamerat og alle nøt lørdagskvelden. Et par timer senere begynte kjæresteparet å bli slitne og gikk en tur ut.

— Vi tok en røykepause ute og bestemte oss for at vi skulle gå hjem. Vi skulle bare inn og hente venninnen vår som vi var sammen med, sier Fabris.

De gikk inn igjen begge to, men klarte ikke å finne venninnen.— Vi så det var en litt trykket stemning i lokalet, og jeg trodde det var noen som slåss. Da så jeg at det var flammer i taket rett over scenen. Jeg forsto at det brant og vi prøvde å komme oss ut så fort som mulig, forteller Fabris.

Besvimte

Kjæresten klarte ikke å komme seg ut mot utgangsdøren på egen hånd og måtte ha hjelp.

— Jeg tok henne i armene mine og bar henne ut. Jeg klarte det fordi jeg er høy, forteller han.

På vei ut besvimte kjæresten i armene hans, etter å ha fått i seg røyk. Hun mistet stemmen. Kjæresten ga henne førstehjelpsbehandling, og fikk vekket henne med munn-til-munn.

Svært mange av de omkomne døde av røykinhalering, mens en del ble tråkket i hjel, ifølge brannvesenet på stedet.

Kaos på sykehusene

Fabris forteller at han løp av gårde med Marquezan og fikk skyss av politiet til Hospital de Caridade, det nærmeste sykehuset.

— Der var det helt kaotiske tilstander. Sykepleiere og leger sto og gråt. De så det kom flere og flere folk, og de bare gråt. Det luktet så vondt. Det var mange som skrek og hadde store smerter, sier Fabris.

På grunn av den enorme pågangen var det ingen som hadde tid til å undersøke kjæresten. Det var heller ikke tilgang på vann til de skadede som ventet i inngangspartiet til sykehuset.

— Jeg fryktet at Naiara skulle bli dehydrert. Hun besvimte en gang til da vi ventet der på sykehuset. Til slutt tok jeg meg inn i et annet rom på sykehuset for å finne vann til henne.

Etter en time valgte han i stedet å ta henne med seg hjem, trass i røykforgiftning. På sykehuset fikk de likevel ikke hjelp.

President Dilma Rousseff avbrøt et statsbesøk i Chile og var i går på Caridade-sykehuset for å trøste overlevende og pårørende.

Usikkert for kameraten

Søndag morgen fikk Fabris vite at barndomskameraten ikke hadde klart å komme seg ut av diskoteket.

I går kveld var det ingen som hadde oversikten over hvem som hadde omkommet. Det var også vanskelig for pårørende å vite om deres var i live eller ikke, fordi overlevende er blitt fraktet til en rekke ulike sykehus, og fordi situasjonen var veldig uoversiktlig.

– Det går bra med meg nå, men det har ikke gått opp for meg at det virkelig har skjedd. I det ene øyeblikket skjønner jeg at det er virkelighet, i det neste tror jeg ikke at det stemmer, sier pedagogstudent Naiara Marquezan (23).

Farlig pyroteknikk

Sannsynligvis har brannen på nattklubben startet av et pyroshow i forbindelse med et band som spilte. Gnistene skal ha antent lydisolasjonen i veggene. En rekke dødelige nattklubbranner har de siste årene blitt startet av pyroteknikk (se under).