Paris: Fransk politi går nå hardt til verks for å bryte streiken og blokaden som har ført til bensinmangel over hele landet. Men kampen mot den omstridte pensjonsreformen fortsetter, lover fagforbundene.

Tre skadet

Tre personer skal ha blitt skadet da politiet brøt opp en ring av streikevakter ved Grandpuit-raffineriet utenfor Paris fredag morgen. Samtidig utstedte myndighetene en såkalt «rekvisisjon» som betyr at ansatte som nekter å gå tilbake til arbeidet, risikerer å bli straffeforfulgt.

Artikkelen fortsetter under bildet

BENOIT TESSIER

SKADET: En demonstrant ble skadet da politiet gikk til aksjon.

Et påskudd

Reformen er påskudd for en bred protest mot president Sarkozy, sier demonstranter og eksperter.

Stemningen var også høy da tusener av studenter og gymnasiaster torsdag møttes på Jussieu-universitetet i Paris for å planlegge nye protester mot president Nicolas Sarkozys pensjonsreform.

— Vi fortsetter. For det handler ikke bare om pensjoner. Hvis vi stopper nå, ødelegger Sarko all velferd våre foreldre og besteforeldre skapte, sier IT-studenten Isabelle Gomez.

Hun har bare forakt til overs for ministerne som direkte oppfordrer ungdommen til å «ikke blande seg» og i stedet følge undervisningen.

Artikkelen fortsetter under bildet

bob edme

VARMER SEG: Demonstrantene har kalde netter og trenger litt varme innimellom.

Rammer vanlige folk

— De har ikke forstått noe som helst. Sarkozy gir skattelettelser til sine venner blant milliardærene. Samtidig skal vanlige folk betale for krisen i form av dårligere pensjoner, dårligere utdanning og mer stress på jobben. Det samme argumentet går igjen over hele landet, enten det er blant arbeidere som torsdag igjen blokkerte adgangen til bensinlagre, eller streikende havnearbeidere i Marseille.

Der venter over 70 skip utenfor havnen, og hver morgen prøver sjåfører å blokkere trafikken på innfartsveiene til byer som Toulouse, Lyon, Reims og Lille.

«Alle i samme båt»

16-årige Victor Colombani, formann for gymnasiastsammenslutningen UNL, forklarer konflikten og de unges deltakelse på denne måten:

— Hvorfor vi er her? Det er ikke så vanskelig å forstå. Vi er alle i samme båt. Vi fortsetter.

Og formannen for landsorganisasjonen CGT, Bernard Thibault, gjør klar til en ny aksjonsdag i neste uke, når loven om å heve retten til å gå av med pensjon fra 60 til 62 år kommer til endelig avstemning.

Han frykter ikke at aksjonene plutselig stanser, og 45-årige Jeanette, sekretær på et gymnas i utkanten av Paris, deler hans optimisme.

— Folk er rasende. F.eks. kan kvinnene se at de med denne loven har svært få sjanser til noen gang å få full pensjon, sier hun med henvisning til at kvinner ofte avbryter karrieren i forbindelse med fødsler.

Artikkelen fortsetter under bildet

JEAN-PAUL PELISSIER

UTENFOR HAVNEN i Marseille ligger skipene og venter på en mulighet til å bli losset.

Lever kortere ...

Samtidig minner fagforeningene igjen og igjen offentligheten på at en arbeiders gjennomsnitts levetid er seks-åtte år lavere enn en høyere funksjonærs.

— Det tar ikke loven høyde for, så også på dette området er den sosialt urettferdig, lød det på aksjonsdagen tirsdag fra Bernard Thibault.

Forskjeller og mangel på dialog

De argumentene har stor gjennomslagskraft. Ifølge en meningsmåling offentliggjort onsdag i avisen Libération ønsker 79 prosent av de spurte at regjeringen dropper pensjonsreformen og innleder forhandlinger med fagforeningene om en ny, og økonomen Nicolas Tenzer ser også dialog som eneste utvei.

Han understreker nødvendigheten av en reform.

Men den er dårlig forberedt, og president Sarkozy har ikke tatt med fagforeningene på råd, vurderer han i magasinet l' Express.

Nicolas Tenzer mener også at det dreier seg om en bred bevegelse mot mangelen på dialog i det franske samfunnet og mot alt som ikke fungerer, fra undervisningssystemet, rettsvesenet og sosiale forskjeller.

— For å ta det helt ut: pensjonsreformen er et påskudd for protestene, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet

BENOIT TESSIER

STORMET RAFFINERIET: Politistyrker stormet oljeraffeneriet og brøt blokkaden utenfor Paris.

Problemer forut

Gymnasiaster og studenter, som nå går foran i protestene, er misnøyde med institusjoner som fungerer dårlig – og de frykter fremtiden.

En ny rapport viser at hver femte franskmann mellom 18 og 25 år lever under fattigdomsgrensen og ungdomsarbeidsløsheten er over 20 prosent.

— Vi har ikke lyst til å ende som våre foreldre, som blir mer og mer stresset på jobb, og som får mindre og mindre ut av det, sier 20-årige Fred, som demonstrerte i Paris torsdag.

Tross aksjonene prøver de fleste av disse foreldrene å komme på arbeid, selv om mange tog ikke går, bensinstasjonene er i ferd med å bli tomme, og mange butikker ikke får varer.

— Vi kan ikke streike selv. Men vi støtter dem som kan gjøre noe effektivt, lyder en etter hvert kjent replikk i TV-nyhetenes intervjuer med menige franskmenn om deres holdning til konflikten.

LES KOMMENTAR

Strutser på gamlehjem

Kommer flere stormer

Presidenten håper han med vedtaket av loven i neste uke rir av stormen.

Men sosiologen Louis Chauvel tror president Nicolas Sarkozy risikerer flere stormer når slaget om pensjonsreformen er over.

Ifølge Louis Chauvel opplever de fleste franskmenn at presidenten har brutt stort sett alle løfter, og med dårlige økonomiske utsikter er presidentens manøvreringsmuligheter begrenset.

«Så alt tyder på at vi har vanskelighetene foran oss».

BERGENS TIDENDE/POLITIKEN