Mange iranere valgte å sitte hjemme ved det forrige presidentvalget i 2005, i skuffelse over at konservative krefter rundt Ahmadinejad hadde stanset ekspresident Mohammad Khatamis liberale framstøt. Spørsmålet er om de vil møte fram ved årets valg.

Den første valgomgangen holdes fredag denne uken. Hvis ingen av de fire kandidatene da får det nødvendige flertallet – det vil si minst 50 prosent av stemmene pluss én stemme til – vil de to med størst oppslutning møtes til en andre og avgjørende omgang, trolig 19. juni.

«Har ødelagt landet»

– Jeg kommer til å avgi stemme, men bare fordi jeg ønsker at en annen enn Ahmadinejad skal vinne. Han har ødelagt landet, sier den 22 år gamle sosiologistudenten Mina Sedaqati ved universitetet i Teheran.

Mer enn to tredeler av de 70 millioner innbyggerne i Iran er yngre enn 30 år. Det betyr at de er for unge til å huske livet før revolusjonen i 1979, da iranske islamister styrtet den amerikanskvennlige sjahen og hans regime.

Alle de fire kandidatene ved årets valg har beilet til de yngre velgerne. Men bare to av kandidatene antas å ha virkelige sjanser til å vinne: Den sittende statssjefen Ahmadinejad og den moderate tidligere statsministeren Mir Hossein Mousavi.

Bruker nettet aktivt

Likevel forsøker også ekspresident i nasjonalforsamlingen, reformvennlige Mehdi Karoubi, og den konservative Mohsen Rezai, som før var sjef for den fryktede Revolusjonsgarden, å bli valgt til president. Alle fire kandidater bruker internett aktivt i valgkampen.

Bruken av populære sosiale nettverkstjenester som Facebook kan få betydning, for mer enn 150.000 unge iranere er medlemmer der. I mai var tilgangen til Facebook blokkert i flere dager, i det som kan ha vært et utslag av myndighetenes uro over nettstedets innflytelse.

En iransk analytiker som ber om å få være anonym, beskriver overfor Reuters presidentvalget som en folkeavstemning om resultatene Ahmadinejad har oppnådd siden han kom til makten i 2005. Blant mange unge regnes disse fire årene som mer enn nok.