Det var den ungarske diplomaten Vilmos Böhm som informerte den sovjetiske etterretningstjenesten om den svenske diplomaten Raoul Wallenbergs kontakt med USA og Storbritannia. Böhm var dermed indirekte ansvarlig for svenskens død. Det kommer frem i en ny bok som er skrevet av fredsforskeren Wilhelm Agrell.

Wallenberg arbeidet ved den svenske ambassaden i Ungarns hovedstad Budapest under annen verdenskrig. Ved å utstede svenske pass reddet han tusenvis av ungarske jøder fra nazistenes konsentrasjonsleirer. Wallenberg forsvant sporsløst etter å ha blitt pågrepet av sovjetiske styrker i 1945.

Ifølge Agrells nye bok benyttet Wallenberg Böhm som mellommann i kontakten med vestlige etterretningstjenester. Men den ungarske diplomaten var dobbeltagent og ga informasjon videre til Sovjetunionen.

Böhm døde på slutten av 1940-tallet. Etter krigen var han Ungarns ambassadør i Stockholm. Svensk etterretning skal ha visst at Böhm var spion allerede på 1960-tallet, uten å ha koblet informasjonen til Wallenbergs tragiske skjebne.

(NTB)