Da 95 prosent av stemmene var talt opp søndag kveld lå opposisjonen an til å vinne over den venstreorienterte koalisjonen til statsminister Ferenc Gyurcsany i de fleste valgområdene unntatt i hovedstaden.

Ungarerne gikk søndag til urnene for å velge nye kommunestyrer. Lokalvalget er blitt dominert av skandalen der statsministeren på et lydbånd som har lekket ut, sier at «vi løy om morgenen, om dagen og om kvelden».

Avviser

Gyurcsany avviser at valget er en folkeavstemning om ja eller nei til regjeringen, og han nektet søndag kveld å følge presidentens og opposisjonens oppfordringer om å trekke seg.

– Vi fortsetter med vår politikk, og jeg fortsetter også, sa statsminister Gyurcsany.

Men etter hvert som det dårlige resultatet ble klart søndag økte presset på statsministeren om at han må gå.

Leder av det største opposisjonspartiet Viktor Orban sa sent søndag at valgresultatet viser at Ungarns velgere har «kastet» statsminister Ferenc Gyurcsany.

Upassende metoder

Tidligere på dagen beskyldte president Laszlo Solyom statsministeren for å undergrave tilliten til demokratiet og for å bruke upassende metoder for å beholde makten.

– Statsministeren nekter å innrømme at han brukte metoder som ikke kan godtas for å beholde makten, sa president Solyom.

– Parlamentet bestemmer hvem som skal være statsminister. Parlamentet kan gjenopprette samfunnets tillit til regjeringen. Flertallet i nasjonalforsamling har nøkkelen til løsningen.

Enkelte analytikere har tolket presidentens uttalelser som en oppfordring til sosialistene og de liberale om å kaste sin egen statsminister, melder BBC.

De siste to ukene har det vært daglige protester og demonstrasjoner med krav om at statsministeren må gå av.