I går ettermiddag tok et så godt som enstemmig ungarsk parlament avstand fra all bruk av vold i gatene. Formaningen virket høyst påkrevd, etter en blodig natt rundt og i fjernsynshuset i Budapest.

Statsminister Ferenc Gyurcsany nekter å gå av, og har lovet å bruke «alle midler» for å slå ned ytterligere bråk.

Ikke siden kommunismen gikk over ende i 1989 har ungarerne sett maken til opptøyer: Det statlige fjernsynshuset ble stormet, ruter ble knust, biler satt i brann, fjernsynssendingene måtte stoppes. Stein og flasker fløy, og både vannkanoner og tåregass ble satt inn. I flere timer hadde demonstranter kontroll over lokalene, før politiet vendte tilbake på morgensiden tirsdag og ryddet huset.

Over 150 ble skadd, ifølge myndighetene — 102 av dem skal ha vært politifolk.

Lekket tale til media

Opptøyene ble utløst av et aparte lydbåndopptak, der statsminister Ferenc Gyurcsany holder en tale bak lukkede dører i Sosialistpartiet etter valget i april. «Vi har åpenbart løyet de siste 18 til 24 månedene. Det var fullstendig klart at det vi sa ikke var sant», sier statsministeren på båndet.

Og: «Jeg gikk nesten til grunne fordi jeg i 18 måneder måtte late som om vi regjerte. I stedet løy vi morgen, middag og kveld. Jeg vil ikke fortsette med dette».

Utdrag fra talen ble sendt på den statlige radioen søndag. Hvem som i skjul gjorde opptaket og lekket det til media, er ikke kjent. Men den sosialistiske statsministeren innrømmet raskt at båndet var autentisk, og la også ut en skriftlig versjon på sin egen nettside.

Kutt i skoler og helsestell

Den famøse talen er en sjeldent åpen innrømmelse av politiske løgner. Men den er først og fremst en bønn til sosialistiske partifeller om støtte til en radikal kursendring i ungarsk politikk.

For selv om EU-medlemmet Ungarn har en brukbar økonomisk vekst: Regjeringen sliter med det største budsjettunderskuddet av samtlige EU-land. I år ligger det an til å bli på rundt 10 prosent av nasjonalproduktet. Det er helt uforenlig med ambisjonen om å få bli med i Den europeiske sentralbanken og innføre euroen.

1. september leverte statsminister Gyurcsany derfor en beinhard spareplan til EU-kommisjonen, der målet er å få budsjettunderskuddet ned på 3,2 prosent.

Medisinen er egenandeler i helsestellet, kutt i skolene, kutt i trygder og pensjoner og slanking og reform av den offentlige sektoren. Dette svir minst like mye som vissheten om at regjeringen ikke har sagt hvordan det faktisk lå an.

At Ungarn har en etter hvert ganske stor overklasse med mye penger, og også en stor svart økonomi som ikke bidrar stort til fellesskapet, hjelper heller ikke med å roe gemyttene.

Støtte fra Brussel

De dystre tallene for statsfinansene kom på bordet kort tid etter parlamentsvalget i april.

— Opposisjonen var raskt ute og anklaget regjeringen for å ha holdt tallene skjult inntil de var gjenvalgt, sier Norges ambassadør i Budapest, Bente Angell-Hansen.

Hun mener den famøse statsministertalen må tolkes både som selvransakelse, som refs av opposisjonen som har hatt regjeringsmakt tidligere, og som en marsjordre for radikale reformer.

I Brussel ble det i går gitt klar støtte til den ungarske statsministerens sparevilje:

— Situasjonen for Ungarns statlige finanser er svært bekymringsfull. Det er i borgernes interesse at det blir gjort noe med dette, sa Amelia Torres, en av EU-kommisjonens talskvinner, og la til:

— Men vi er klar over at tiltakene åpenbart er smertefulle.

LASZLO BALOGH
KAROLY ARVAI