Fredag kveld hadde bortimot 25.000 ungdommer samlet seg til fest i Granada sør i landet, et antall som slår alle andre tidligere rekorder.

– Vi har aldri sett noe lignende i Granada. Dette er uten tvil den største botellonen i Spania, sier en politimann i byen.

«Botellón» betyr stor flaske, men alminnelige helflasker holder ikke når studenter og andre ungdommer skal slå seg løs. Før helgen har mobiltelefoner over hele landet pepet med beskjeder om «macrobotellones» i minst 20 byer.

Myndighetene frykter ikke bare bråk, ulykker og vold.

– Denne typen fylleorgier er en trussel mot folkehelsen, sier helseminister Ekena Salgado, som oppfordrer foreldrene til å holde styr på sine havvoksne barn og forsøke å få dem til å finne på noe annet.

Amok

En botellón innebærer egentlig ikke noe annet enn at unge mennesker, for det meste i alderen fra 15 til 24 år, kommer sammen utendørs og har med seg noen flasker. Men mens enkelte nøyer seg med noen få glass og en munter prat, går andre fullstendig amok.

De holder folk i nabolaget våkne med skrik og skrål og etterlater seg hauger av oppkast og knuste flasker. Storbyene Madrid og Barcelona har innført forbud mot botellones, og folk som bryter forbudet, risikerer bøter på opp til 30.000 euro (nesten 240.000 kroner).

Ungdommene som deltar, sier på sin side at de ikke har råd til å gå på barer eller diskoteker for å more seg.

Drikkevaner

Samfunnsforskere og alkoholeksperter sier botellón-fenomenet avspeiler klare endringer i spanske drikkevaner. Tradisjonelt har spanjoler flest nøyd seg med å nippe til vinglasset ved måltider, og med å ta seg en øl eller to på spesielt varme dager.

Nå drikkes det mer i det nyhetsbyrået DPA kaller «nordisk stil», en høflig betegnelse på den skandinaviske flatfylla. – Det er en lettvint og billig måte å vise sine opprørske holdninger på, mener Barcelona-legen Antoni Gual, som er spesialist på alkoholrelaterte sykdommer.

Den respekterte avisen El Pais maner både ungdom og myndigheter til besinnelse. De unge må læres til fornuft og til respekt for loven, men lærdommen kan ikke bankes inn i dem – det vil bare føre til mer bråk, skriver avisen