Det hvite hus håper å få Hollywood til å levere nye effektive våpen til kampen mot terrorismen. De skal settes inn både på hjemmefronten og i utlandet i en offensiv mot ofrene som den militære delen av krigen krever.

Rock for ofrene

Mange skuespillere og andre artister har allerede stilt seg i spissen for støtteaksjoner — moralsk og økonomisk. I helgen kulminerte innsatsen foreløpig med en seks timer lang popkonsert, anført av sir Paul McCartney og med deltakelse av Mick Jagger og Keith Richards fra The Rolling Stones og en gjenforening av The Who med Pete Townshend og Roger Daltrey i New Yorks Madison Square Garden. I Washingtons Robert F. Kennedy stadion sto Michael Jackson bak en anda lengre konsert. Til sammen ble det samlet inn flere hundre millioner dollar.

Patriotisk front

Når det gjelder forholdet mellom regjeringen og filmindustrien i Hollywood møttes de to partene i går for andre gang i løpet av få dager for å diskutere filmplaner, tv-show, konserter og andre prosjekter som kan styrke den patriotiske fronten og forbedre USAs image.

Samtalene ses som et typisk eksempel på at det i krig gjelder helt andre regler. Hittil har forholdet mellom Bush-regjeringen og underholdningsindustrien nemlig vært mildt sagt kjølig.

Skuespillere og produsenter hadde et nært forhold til president Bill Clinton og, bortsett fra en håndfull kjente navn, støtte alle Al Gore under fjorårets valgkamp.

Nå trenger partene hverandre. Etter angrepene 11. september har Hollywood fått en rekke problemer. Lanseringen av flere filmer er utsatt fordi de ikke passer inn i det nåværende klimaet, og andre prosjekter er lagt på hyllen inntil videre.

På lengre sikt er det også usikkert hva som egentlig kan lokke folk til kinolokalene eller holde dem fast ved skjermene, når virkelighetens verden i spenning og grusomheter overgår fantasien.

Propagandakrig

I Det hvite hus innser man samtidig at det kan bli bruk for hjelp på en rekke fronter. Presidenten har gang på gang understreket at krigen mot terrorisme blir langvarig, og at det derfor blir nødvendig å gjøre en innsats for å holde på den nåværende massive støtten.

Samtidig er man klar over at man på den internasjonale fronten står overfor en sann mester i Osama bin Laden, som ikke minst i den muslimske verden med hell har fremstilt USA som den store satan.

Etter det første møtet i Hollywood mellom presidentens personlige representanter og et par titall av filmbyens mest innflytelsesrike figurer innså flere deltakere at USA er på vei til å tape propagandakrigen.

«Vi må bli bedre til å forklare folk hvem vi egentlig er, fastslo Bryce Zabel, formann for tv-akademiet. «Underholdningsindustrien kan hjelpe regjeringen med å forklare hvordan vi amerikanere virkelig er.»

Viser til Capra

På propagandafronten er det inspirasjon å hente fra fortiden. Under møtet i Hollywood ble det flere ganger vist til den berømte instruktøren Frank Capra, som under Annen verdenskrig produserte en rekke filmer med patriotiske temaer. Capra sto også bak dokumentarfilmen «Derfor kjemper vi», om fascismens opprinnelse og kildene til krigen. Filmen ble vist til alle soldater før de ble sendt ut av landet.

Det hvite hus legger ikke skjul på sin glede over den massive moralske og økonomiske støtten, men forsøker samtidig å unngå enhver mistanke om at den politiske ledelsen nå ønsker å styre film og underholdning.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende