Professor Eystein Jansen er ikke overrasket over avsløringen.

— Det eneste som forbauser meg er størrelsen på beløpet som jo er meget høyt, sier Jansen. Han er professor og direktør ved Bjerknessenteret for klimaforskning i Bergen.

Det er forskerorganisasjonen Union of Concerned Scientists i USA som i en ny rapport dokumenterer at ExxonMobil, som er morselskapet til Esso, har brukt 16 millioner dollar, over 100 millioner kroner på å skape forvirring og spre desinformasjon om forskning på global oppvarming.

Mottakere av millionstøtten har vært tankesmier og enkelte forskere som avviser at det er sammenheng mellom utslipp av drivhusgasser og oppvarmingen av kloden.

Som tobakksindustrien

— ExxonMobil har fabrikkert usikkerhet om de menneskeskapte årsakene til global oppvarming, på samme måte som tobakksselskapene tidligere benektet at deres produkter forårsaker lungekreft. Det sier Alder Meyer, som er direktør i Union of Concerned Scientists.

Professor Eystein Jansen som leder en av forskergruppene i FNs klimapanel, sier det lenge har vært kjent at ExxonMobil, andre oljeselskaper og kullindustrien i USA har drevet intens lobbyvirksomhet og sponset såkalte tankesmier som avviser at det finnes noe som heter menneskeskapt global oppvarming.

— De har skrevet obskure artikler som er blitt publisert også i seriøse tidsskrifter. I sin tur har disse gitt grunnlag for høringer i Kongressen, sier Jansen.

I rapporten trekkes astrofysikeren Sallie Baliunas frem. Hun er knyttet til flere grupper som har fått pengestøtte av ExxonMobil. I 2003 publiserte hun en artikkel som hevdet at klimaet ikke har forandret seg vesentlig de siste tusen år.

Plukket i stykker

— Artikkelen ble plukket fra hverandre av en rekke forskere som følte seg misbrukt og hevdet hun hadde forvridd deres vitenskapelige arbeider, forteller Eystein Jansen.

Det forhindret likevel ikke ExxonMobil-sponsete lobbygrupper i å kjøre frem Baliunas som sannhetsvitne i sine kampanjer, påpeker rapporten.

Til sammen skal 43 lobbyorganisasjoner ha mottatt til sammen over 100 millioner kroner fra ExxonMobil i perioden 1998 til 2005. Ifølge rapporten skal oljeselskapet ha fulgt samme oppskrift som tobakksindustrien noen tiår tidligere:

***** Så mest mulig tvil om selv de mest udiskutable vitenskapelige fakta.

  • Finansiere en rekke organisasjoner for å skape inntrykk av at det finnes vitenskapelig uenighet om at oppvarmingen er menneskeskapt.
  • Bruke sin adgang til Bush-administrasjonen til å stanse føderale lover og reguleringer som kunne bremse den menneskeskapte oppvarmingen.

Tung innflytelse

ExxonMobil har hatt enestående innflytelse på USAs klimapolitikk, ifølge rapporten. Selskapet skal blant annet påvirket utnevnelse av klimarådgivere for president Bush. ExxonMobil skal også ha gitt pengebidrag til klima-skeptikere i Kongressen.

Ingen land slipper ut mer drivhusgasser enn USA, men president Bush har likevel satt foten ned mot forpliktende amerikanske utslippskutt gjennom Kyoto-avtalen.

— Det er en skam at ExxonMobil har forsøkt å villede folk om vitenskapelige fakta så lenge når klodens fremtid står og faller på de tiltak vi gjennomfører nå og de kommende årene, sier tidligere leder for FNs klimapanel, professor Alexander Agassiz ved Harvard-universitetet.

«Kjemper en tapt sak»

Professor Eystein Jansen tror ikke oljegiganter som ExxonMobil i fremtiden vil være i stand til å utøve samme innflytelse på USAs og andre lands klimapolitikk ved å så tvil om etablerte forskningsresultater.

— De vil som tobakksindustrien oppdage at de kjemper for en tapt sak. Og de skal slite hardt med å finne én seriøs klimaforsker som mener at oppvarmingen ikke er menneskeskapt, sier Jansen.

ExxonMobil avviser at de med pengestøtten forsøker å få kontroll over mottakernes syn på klimaendringene.

FRANCK PREVEL