Titusener av demonstranter trosset portforbudet i Egypt lørdag kveld. President Hosni Mubarak er under sterkt internasjonalt press for å gjøre mer enn bare å stokke om ministerkortene, skriver NTB.

I en felleserklæring lørdag kveld oppfordret Storbritannia, Frankrike og Tyskland Mubarak til å unngå vold «for enhver pris». Om prisen kan bli at Mubarak må gi etter og gå av, sier de tre statslederne ingenting om. Men de oppfordrer den egyptiske presidenten til å møte den egyptiske befolkningens legitime krav om endringer.

— Vi anerkjenner den meglerrollen Mubarak har spilt i Midtøsten gjennom mange år. Nå ber vi ham innstendig om å utvise den samme beherskelse i sitt svar på dagens situasjon i Egypt, sa David Cameron, Nicolas Sarkozy og Angela Merkel ifølge nyhetsbyrået AFP.

USAs president Barack Obama møtte både sine viktigste medarbeidere og sikkerhetsteamet sitt og kom med en ny oppfordring til Mubarak om å unngå vold og gjennomføre konkrete politiske reformtiltak. Det samme sa han til ham direkte da de to snakket sammen på telefon natt til lørdag. En lang rekke statsledere har kommet med oppfordring om å unngå vold, blant dem statsminister Jens Stoltenberg.

Kortstokking

Mubaraks utnevnelse av etterretningssjef Omar Suleiman til sin første visepresident ble av mange kommentatorer sett som et første steg mot en mulig arvtaker når den 82-årige Mubarak en gang gir fra seg makten i det nordafrikanske landet.

Det var ingenting i Mubaraks tale natt til lørdag som tydet på at det vil skje med det første. Men lørdag kveld meldte Sky News at det britiske innenriksdepartementet undersøker ryktene om at medlemmer av Mubaraks familie skal ha reist til Storbritannia.

Suleimans navn har tidligere vært oppe når man har spekulert i hvem som kan bli nestemann i presidentstolen. Han er en av Mubaraks nære medarbeidere, akkurat som Ahmad Shafiq, den nyutnevnte statsministeren. Han satt også i regjeringen som Mubarak sparket bare noen timer tidligere.

— Dette er bare stolleken, sier førsteamanuensis Berit Thorbjørnsrud ved Universitetet i Oslo.

Mohamed ElBaradei, ledende opposisjonell som kom tilbake til sitt fødeland Egypt tidligere i uken, sa også at tiltakene ikke vil være nok til å stanse opprøret. Han oppfordret i et intervju med tv-kanalen Al Jazeera presidenten til å forlate landet så snart som mulig.

Plyndring

Også lørdag kveld ble det meldt om sammenstøt mellom politi og demonstranter. I Kairo væpnet vanlige menn seg med balltrær, jernstenger og det de måtte finne og forskanset seg ved sine hjem og forretninger for å unngå at bråkmakere utnytter kaoset i gatene til å plyndre dem. En gjeng demonstranter forsøkte å slå ring om Kairos museum, men plyndrere skal ifølge nyhetsbyrået Reuters ha klart å bryte seg inn i bygningen som huser verdens største samling av gjenstander fra faraoenes tid.

Minst 92 mennesker har måttet bøte med livet i opptøyene i Egypt de siste dagene, 23 bare på lørdag, ifølge egyptisk helsepersonell. Norsk UD endret lørdag kveld sin anbefaling til norske statsborgere, og fraråder nå reiser som ikke er nødvendige til alle deler av Egypt bortsett fra turiststedene ved Rødehavskysten.