I uken som har gått siden angrepet på Twin Towers og Pentagon, har sjokk snudd til sinne og hat her i USA. Mange har meldt om at rasehatet er blitt voldelig med angrep på muslimer og arabisk-eide forretninger. I enkelte tilfeller mener politiet at raseriet mot arabere har ført til mord. Tre skal være drept ý i Arizona ble en sikh skutt ned og drept lørdag på parkeringsplassen ved bensinstasjonen han drev. I Dallas ble en pakistansk butikkeier drept, og det siste i rekken er drapet på en egyptisk kopter som drev en butikk i San Gabriel utenfor Los Angeles. Dette har skapt frykt blant USAs millioner av mennesker med røtter i den arabiske verden. Men ingen steder er denne frykten sterkere enn i Flushing, Queens, hvor rundt 15.000 afghanere sperrer seg inne i husene sine og holder barna hjemme fra skolen i frykt for å bli angrepet.

Frykter Taliban

Det er i Queens de fleste av de nyere flyktningene har bosatt seg. Her i denne svære arbeiderklassebydelen finner man små enklaver med butikker og mennesker fra alle jordens hjørner. Main Street i Flushing har en stripe med Afghanske forretninger og restauranter, og dominerer dette området sammen med indere og pakistanere.

I Main Street Beauty and Hair finner vi en mor og hennes to døtre.

— Se her, sier moren og sveiper armen over skjønnhetssalongen, som er fullstendig tom bortsett fra en indisk mann som selger kassetter like innenfor døren.

— Alle kundene mine holder seg inne. De tør ikke å gå ut! Jeg har nesten ingenting å gjøre. Afghanerne bor på et relativt lite område, og skjønnhetssalongen er vanligvis proppfull av kunder, forteller hun.

Verken innehaveren av skjønnhetssalongen eller hennes to døtre vil oppgi navnene sine eller bli fotografert. Men det er ikke sinte amerikanere de er mest redde for. Det er Taliban.

— Hvis Taliban ser bilde av oss, og hører at vi er kritisk, kan de komme og ta oss, sier den eldste datteren (20), alvorlig. Hun er den mest pratsomme av de tre, og likner en hvilkensomhelst ung jente fra Queens, med langt hår, store øreringer, jeans og trang rosa topp.

— Men dette skal jo på trykk i Norge?

— Du skjønner ikke hvordan Taliban fungerer. De er overalt. Og de finner deg. For et par år siden holdt en gruppe av dem til rett oppe i gaten her, sier hun og peker oppover Main Street.

De aller fleste av afghanerne Bergens Tidende snakket med, fryktet Talibans hevn så mye at de verken ville oppgi navn eller bli fotografert.

— Taliban har ingenting med min religion å gjøre, de har ingenting med Afghanistan å gjøre. De er en gruppe religiøse galninger som plager befolkningen og gjør at de sulter og lider, sier 20-åringen, som er født i Afghanistan. Moren dro fra Afghanistan under den russiske invasjonen, og de flyktet via Pakistan til USA, hvor de nå har bodd i 13 år.

Hevn og rasehat

Men om de frykter Taliban, er de heller ikke trygge på at andre amerikanere, fylt med rasehat og hevngjerrighet, ikke vil angripe dem.

— Jeg begynte på college forrige uke, og jeg sto og snakket med en av skolens rådgivere da han spurte meg om navnet mitt - hvor det var fra. Jeg svarte Afghanistan. Han snudde på hælen og gikk, forteller den 20 år gamle piken.

— Hun kom gråtende hjem fra skolen, skyter moren inn.

De forteller at mange butikker har fått vinduene knust, og at noen har tatt ned skiltene sine hvor det står at de selger arabiske varer. Når vi senere kjører igjennom nabolaget ser vi at flere har prøvd å stryke ut eller male over ordene som avslører butikkens etniske identitet.

— Det går rykter om at to mennesker er blitt drept med kniv her i Queens. Alle forteller historier de har hørt, om folk som blir stukket, skutt, eller banket opp. Svært mange av dem vi kjenner holder seg hjemme. De tør ikke engang å sende barna sine på skolen, eller hvis de gjør det, så lar de være å hente de dem sånn at ingen skal se at de har muslimske foreldre, sier hun. - Mange har sagt til min mor at hun må ta av seg tørklet hun har på hodet så ingen kan se at hun er muslim.

— Jeg tar det ikke av meg, fnyser moren.

— Jeg er for gammel til slikt. Men døtrene mine trenger ikke å si at de er fra Afghanistan. De tre forteller at alle henger opp flagg i butikkvinduet, i håp om at det forhindrer at de blir angrepet.

Amerikanske flagg

I The Super Dollar Store på Main Street selger afghaneren Abdul Makir flagg i alle fasonger. Han selger også T-skjorter med bilde av World Trade Towers foran et flagg og påskriften "Vi skal overvinne ondskapen", tørkler, slips, nøkkelringer og et oppblåsbart balltre dekorert med stjerner og striper. Likevel har Abdul blitt plaget.

— En fyr kom inn og begynte å skrike til meg. Han slo meg ned og stjal en del ting i butikken, forteller Abdul.

Noen hundre meter unna har en gruppe ungdommer slått seg ned midt i veien, der de hyler og skriker slagord og veiver med flagg. En har hengt et skilt på bilen som leser "Arabs wear diapers, we've got snipers" (arabere går med bleier, vi har snikskyttere). - Vi er sinte på alle arabere, sier 16 år gamle Elizabeth Rosenberg. Hun forteller at gjengen har stått i veien i tre dager.

— Vi er sinte fordi de kunne gjøre noe slikt.

— Nå skal vi kjempe, sier kameraten Richard Henry (18).

— De skal få skjønne at man ikke angriper USA uten å få svi.

FARLIG SINNE: Sinte ungdommer i New Yorks gater roper slagord mot muslimer og arabere. – Vi er sinte på alle arabere, sier en av dem. – Vi er sinte fordi de kunne gjøre noe slikt.
FOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN