Trygt i buret under et håndkle sitter en sjelden gjest og ser overlegent til siden. Søndag styrtet hønsehauken i bakken da den skulle fange en due utenfor Grieghallen.

Se video Nå får ulykkesfuglen mat og pleie hjemme hos Eva-Marie Tveit i Dyrebeskyttelsen Bergen.

– Den har vært veldig tufs. Første dagen lå den bare strak ut uten styrke i kroppen, men nå begynner den å komme seg, forteller fostermor Eva-Marie.

Hun renser buret og snakker kose-haukespråk, mens kollega Daniel Haraldsen holder godt rundt den flotte fuglen.

– Kanskje du er litt tørst? spør Eva-Marie og henter en liten sprøyte med Sanasol.

Rå kylling til frokost

Det er mange som har lurt på hvordan det gikk med den forslåtte hauken, og fuglevennene regner med at den skal være på vingene igjen om et par dager.

– Nå må den få bygge seg opp litt styrke, så kommer vi til å kjøre ut av bykjernen og slippe den løs, sier Eva-Marie.

Den fjærkledde kjøkkengjesten har naturlig nok en litt annen meny enn vi. Gårsdagens frokost besto av rå kyllingfilet og egg. Maten fra dagen før har tydeligvis også falt i smak:

– Se her, den har spist opp nesten hele rotten, sier Eva-Marie begeistret når hun titter inn i buret. Kun litt av hodet igjen.

Døde mus og rotter har Dyrebeskyttelsen fått fra Akvariet, og gode råd får de fortløpende fra ornitologer og andre fuglekjennere.

I tre dager har hauken vært under Dyrebeskyttelsens vinger. Det har også en annen sjelden gjest, kattuglen som krasjet med et vindu på Landås i helgen.

– Jeg er litt mer bekymret for hun her, sier Eva-Marie og tar bort håndkleet som gjør det mørkt og trygt for uglen som holder til i gangen.

Hun bærer den rolige fuglen forsiktig ut av buret og gir henne litt rå frokostkylling. Det faller i smak.

Første uglemøte

Kattuglen har vondt i ryggen, ifølge fostermamma, og skal til veterinærsjekk før hun forhåpentlig kan slippes ut i det fri igjen.

– Flotte fugler, dette. Det er faktisk første gang jeg ser en levende ugle, sier Daniel Haraldsen.

Siden 2005 har Dyrebeskyttelsen Bergen hatt en egen fuglegruppe. De som vanligvis trenger hjelp, er duer, måker, kråker og skjærer.

– I sommer hadde vi ni måkeunger i fosterhjem på det meste, forteller veterinærstudent Daniel.

Et skikkelig fugleliv, med andre ord.

Nielsen, Rune
Nielsen, Rune
Nielsen, Rune