USAs president holdt torsdag sin første store tale til en samlet Kongress og folket etter terrorangrepene 11. september. Bush har samlet alle bak seg, som lederen for den republikanske fløyen i Senatet, Trent Lott, sa:

— Vi står her samlet, det finnes ikke noe opposisjonsparti, vi står her som amerikanere.

Den uhyre viktige talen hadde klare budskap til både amerikanere, forsvarets folk og allierte og fiender i resten av verden.

Bush gjorde det helt klart at de som sto bak forrige ukes dødbringende angrep, vil bli stilt til ansvar. Han bruke meget skarpe ord mot landet som mistenkes for å skjule den hovedmistenkte, og hans ultimatum til Taliban ble møtt med stående og langvarig applaus i salen.

— Taliban undertrykker ikke bare sitt eget folk. Det truer folk alle steder ved å støtte og beskytte, og sørge for forsyninger til terrorister, sa Bush.

— Ved å hjelpe og bidra til mord, myrder også Taliban-regimet.

Ikke forhandlinger

Bush sa at hvis ikke Taliban møter USAs krav straks, vil Taliban lide samme skjebne som terroristene. USAs krav er ikke åpne for forhandlinger.

— Utlever til amerikanske myndigheter alle lederne av al Qaeda som gjemmer seg i landet.

— Frigi alle utlendinger, inkludert amerikanske statsborgere, som dere feilaktig har satt i fengsel.

— Beskytt alle utenlandske journalister, diplomater og hjelpearbeidere i landet.

— Alle terroristleire i Afghanistan må lukkes med en gang og for alltid, og alle terrorister og alle deres hjelpere, må utleveres til de rette myndigheter.

Til slutt sa han at USA vil ha full tilgang til alle terroristleirer i Afghanistan.

— Slik at vi kan forsikre oss om at de ikke lenger brukes, sa han.

Mål

Bush sa videre at det er terroristenes mål å gjøre hele verden til et Afghanistan, hvor "folket er blitt brutalisert, sulter og er på flukt".

Bush ba det amerikanske folk om å være tålmodige, men han lovet dem at landet vil svare med alle disponible midler.

— Vi vil bruke alle ressurser vi har ý alle typer av diplomati, alle etterretningsmetoder, alle politivirkemidler, alle økonomiske midler og alle nødvendige militære våpen ý for å bryte opp og bekjempe det verdensomspennende terrornettverket, sa Bush.

Og med enda klare beskjed om hva man kan vente i tiden som kommer, henvendte han seg direkte til forsvarets menn og kvinner.

— Vær beredt. Jeg har bedt de militære styrkene om å være i alarmberedskap, og det er en grunn til det. Timen er kommet da USA vil handle, og dere vil gjøre oss stolte, sa presidenten.

Ordene hans er understreket av den synlige mobiliseringen som foregår akkurat nå. Fly, soldater og hangarskip er på vei til Golf-området for å ligge klare til det blir bruk for dem.

Takket

Bush takket det internasjonale samfunnet for støtten USA har fått, men ga også en klar melding:

— Enten er dere med oss, eller med terroristene.

— USA vil fra i dag betrakte ethvert land som skjuler eller støtter terrorister som et fiendtlig regime.

Nærmere 7.000 mennesker er til sammen savnet eller funnet døde i angrepene mot New York, Washington og i Pennsylvania. Ikke siden angrepet på Pearl Harbor i 1941 er USA blitt angrepet på egen jord. Og aldri har så mange amerikanere mistet livet samtidig på amerikansk jord, verken under Pearl Harbor eller i borgerkrigen.

For å samordne kreftene mot denne typen angrep, utnevnte Bush sin gode venn, republikaneren og guvernøren, Tom Ridge i Pennsylvania, til en ny ministerpost for nasjonalt forsvar.

I salen satt USAs nærmeste allierte, Storbritannias statsminister Tony Blair, og representanter fra politi- og brannvesen i New York. Bush trakk også fram Lisa Beamer og hennes heltemodige mann som ble et offer for terroren. Mannen hennes omkom på et kapret flyet som styrtet i Pennsylvania etter at passasjerer overmannet kaprerne og trolig hindret en enda større katastrofe.

KAMPKLAR: President George W. Bush taler til Kongressen og det amerikanske folket.