De ukrainske velgerne skal ta stilling til om de ønsker å støtte provestlige kandidater som er lojale mot president Viktor Jusjtsjenko eller kandidater som støtter den prorussiske statsministeren Viktor Janukovitsj. Det ventes imidlertid ikke at det kan kåres en klar vinner etter valget, og langvarige koalisjonsforhandlinger vil mest sannsynlig bli resultatet.

Både Jusjtsjenko og Janukovitsj håper valget på ny nasjonalforsamling skal løse den politiske uroen i landet.

Håp om ro

– Valget står mellom to alternativer: falsk stabilitet eller forandring, sa president Jusjtsjenko etter at han hadde avlagt sin stemme i Kiev sammen med sin kone og et av barna søndag.

Han tror at valget vil føre til at det blir slutt på den politiske uroen i landet slik at Ukraina i stedet kan konsentrere seg om å få skikk på økonomien.

Presidenten oppfordret folk til å stemme for de reformene som ble lovet første gang under folkeopprøret, den såkalte oransjerevolusjonen, i 2004.

– Jeg tror det kommer til å være enkelte følelsesutbrudd etter valget, men det vil bare være små episoder, sa presidenten og la til at han trodde folk ville komme til enighet og at det ikke ville bli nye demonstrasjoner i gatene.

Politisk uro

Tiden etter oransjerevolusjonen har vært preget av politisk uro, og Jusjtsjenko skrev ut nyvalg i håp om at hans liberale koalisjon skal få en solid seier som kan kaste rivalen Janukovitsj ut av regjeringskontorene og skape et stabilt flertall for en koalisjonsregjering.

President Jusjtsjenko har tatt sin gamle støttespiller fra oransjerevolusjonen, Julia Timosjenko, inn i varmen igjen etter at hun ble kastet ut av statsministerstolen for to år siden.

En offensiv Timosjenko ankom smilende valglokalet i hjembyen Dnipropetrovsk søndag, og sa at det «oransje teamet» ikke ville kaste bort et eneste sekund dersom det vinner.

– Vi vet at vi må gjøre ti dagers arbeid på en enkelt dag, sa hun.

Ingen flere nyvalg

Heller ikke statsminister Janukovitsj har tro på at det blir nye demonstrasjoner.

– Jeg tror ikke det kommer til å bli flere nyvalg i Ukraina, sa han etter å ha avlagt stemme.

Han la til at det trolig bare blir protester dersom man opplever at det har forekommet juridiske uregelmessigheter i forbindelse med valget.

450 plasser i den ukrainske nasjonalforsamlingen skal fordeles. Valglokalene åpnet kl. 07 lokal tid søndag morgen og stenger igjen klokken 22 søndag kveld.

Valgdagsmålinger er ventet å foreligge umiddelbart etter at valglokalene stenger, mens de første offisielle resultatene kommer til å tikke inn fra og med mandag morgen.