Grunnlovsdomstolen, som overvåker at politikere og tjenestemenn følger spillereglene, beordret tirsdag Samak til å trekke seg fordi han har mottatt penger for å være vert for matlagingsprogrammer på fjernsyn. Det var uklart hvor dramatisk denne ordren var.

For ifølge opposisjonen kan Samaks parlamentariske støttespillere rett og slett nominere ham på ny til vervet som regjeringssjef. Det sterkeste av partiene som støtter ham, PPP, har allerede gjort det klart at han vil bli renominert.

«Insisterer»

– Jeg insisterer på at vår partisjef også skal være statsminister, sa PPPs parlamentariske leder Wittaya Buranasiri tirsdag. Opposisjonsalliansen PAD, som har okkupert regjeringens kontorer, var heller ikke tilfreds med grunnlovsdomstolens kjennelse.

I henhold til denne kjennelsen må Samak gå av umiddelbart, men resten av regjeringen kan fortsette i 30 dager som forretningsministerium. I løpet av disse 30 dagene skal nasjonalforsamlingen i Bangkok utpeke en ny regjering.

– Vi vil fortsette vår protestaksjon. Statsministeren har fått sparken, men regjeringen sitter fortsatt, og jeg er ikke overbevist om at den vil følge loven, sa PAD-leder Prapanth Koonmi til sine tilhengere tirsdag.

Krav

Thailandske næringslivsledere krevde samme dag at regjeringen må heve unntakstilstanden som ble innført i Bangkok 2. september. Utenlandske investorer er i ferd med å miste all tillit til Thailand, sa det thailandske industriforbundets leder Santi Vilassakdanont.

– Ordren om unntakstilstand har svekket tilliten både blant thailandske og utenlandske investorer. Den virker sterkest på de investorene som har minst kjennskap til forholdene i Thailand, framholdt Santi.

Aksjeindeksen på børsen i Bangkok har falt med 24 prosent siden PAD satte i gang sine aksjoner mot statsminister Samak i slutten av mai. PAD hevder at Samak er en nikkedukke for den tidligere regjeringssjefen Thaksin Shinawatra, som ble avsatt i et kupp i 2006.

Thailands statsminister Samak Sundaravej taler foran et stort bilde av landets kong Bhumibol og dronning Sirikit i Udon Thani, rundt 580 kilometer øst for Bangkok. Den thailandske grunnlovsdomstolen avsa tirsdag kjennelse for at Samak må gå av, fordi han har tatt imot penger for å opptre som kokk på fjernsyn. Men det var uklart hvilke følger denne ordren ville få.
SCANPIX
Tilhengere av opposisjonen feirer den thailandske grunnlovsdomstolens kjennelse der statsminister Samak Sundaravej får ordre om å gå av, fordi han har hatt lønnet arbeid ved siden av vervet som statsminister ¿ han har nemlig opptrådt som TV-kokk. Men Samaks parti renominerte ham tirsdag som regjeringssjef. Det kunne derfor se ut til at den politiske krisen var like uløst.
SCANPIX
Den politiske krisen i Thailand tok en ny og dramatisk vending tirsdag, da statsminister Samak Sundaravej fikk ordre fra grunnlovsdomstolen om å gå av ¿ men denne tilhengeren av opposisjonen så ut til å ta utviklingen med stor ro. Det var da også uklart hvilken betydning domstolens ordre ville få. Samaks parti renominerte ham nemlig umiddelbart til vervet som regjeringssjef.
SCANPIX