Nord-Koreas kommunistparti skal møtes senere denne måneden for å velge nytt lederskap.

Det statlige nyhetsbyrået KCNA meldte tirsdag at kommunistpartiet holder en sjelden lederkonferanse i Pyongyang 28. september for å velge den nye toppledelsen.

Møtet, som blir det viktigste i partiet på 30 år, skulle ha vært holdt i begynnelsen av september, men ble utsatt.

Makten til yngstesønnen

Det er ventet at det blir utpekt en ny ledelse slik at veien banes for at Kim Jong-il kan overføre makten til sin yngste sønn Kim Jong-un. Det ventes at Kim junior får en plass i mellomsjiktet i toppledelsen.

Den eldste Kim, som er 68 år gammel, har den siste tiden etter alt å dømme arbeidet med planene om hvem som skal etterfølge ham, etter at han ble rammet av slag i august 2008.

Artikkelen fortsetter under bildet

KOREA NEWS SERVICE

KJÆRE LEDER, Kim Jong-il er 68 år og syk. Nå ønsker han sin yngste sønn som etterfølger.

Historien gjentar seg

Selv ble Kim Jong-il «forfremmet» på en tilsvarende lederkonferanse i 1980, en forfremmelse som ble sett som bekreftelse på at han skulle etterfølge sin far, Kim Il Sung.

Det skjedde da «Den store leder» døde i 1994. I Kim Jong-ils ledertid er Nord-Korea blitt ytterligere isolert fra resten av verden.

Alvorlig syk

I den senere tid er det spekulert i at Kim Jong-il har fått medisinsk behandling i Kina som er Nord-Koreas eneste «venn».

Ryktene om at Kim Jong-un var tiltenkt som farens etterfølger har gått i et års tid. Nå tyder det på at tiden nærmer seg for yngste gren på Kim-stammen, en person Vesten vet svært lite om bortsett fra at han er utdannet i Sveits og trolig har militærutdanning fra hjemlandet. Noe bilde i voksen alder eksisterer ikke av han som trolig skal overta som leder i et av verdens mest mystiske land. Ikke en gang fødselsår vet man med sikkerhet. Han skal være førdt 8. januar, men det er usikkert om det er i 1983 (eller 82 eller 84 ...).