Det skjedde også i går da fire israelske beduinsoldater ble drept.

På et tidspunkt da det for alvor var blitt vanskelig for den israelske statsministeren Ariel Sharon å holde fast på et bilde av det palestinske selvstyret som «innvevd i terrorisme», slo den islamske motstandsbevegelsen Hamas til.

De israelske soldatene ble drept i et angrep tidlig i går morges på grenseposten ved den israelske landsbyen Kerem Shalom — kjent som «Afrikaposten» fordi den grenser mot både Gaza og Egypt.

De to angriperne, som hadde klippet hull i gjerdet mellom Gaza og Israel, ble også drept. Den ene var et Hamas-medlem, den andre en ansatt i den palestinske «kystvakten», som også var involvert i våpenskipssaken i forrige uke. Da brakte Israel opp et lastefartøy med 50 tonn våpen, angivelig med adresse palestinere i Gaza.

Det avsløringen av våpenskipet ikke klarte, maktet Hamas: å få den israelske regjeringen til å nullstille tiden etter nesten en ukes omtrentlig stillhet.

Ariel Sharon har - etter press fra USA - redusert sitt krav om «fullstendig ro» fra 21 til 7 dager som forutsetning for å innlede forhandlinger på grunnlag av den såkalte Mitchell-planen. Den ble i fjor høst konkretisert i en rekke tiltak av den amerikanske CIA-sjefen, George Tenet.

Ifølge uttalelser fra den israelske forsvarsministeren, og nye formann for Arbeiderpartiet, Ben Ben-Eliezer få timer før angrepet i det sørlige Gaza, var de syv dagene i ferd med å bli nådd.

Reaksjonen på Hamas-angrepet på grenseposten kom umiddelbart.

— Alle som trodde at Arafat mente det han sa da han oppfordret til ro i desember, og som innbilte seg at det nå var stille, har fått bevis for at det ikke eksisterer stille dager.

I Gazas konspirative miljø spekuleres det åpenlyst over om Hamas har «en spesiell avtale med Sharon» som det sies, for å forhindre alle tilnærminger mellom PA-styret og Israels regjering ved å angripe på tidspunkt da freden «truer med å bryte ut».

Det er neppe en realitet, selv om man ikke skal forsverge noe i konfliktens betente miljø. Hamas har snarere ønsket å vise sine tilhengere ý og USA - at Israel er fienden, også selv om Arafat har arrestert eller holdt tilbake Hamas-aktivister.

Sharon har på sin side gjort alt han kunne, og det er som bekjent en del, for å sikre seg at Arafat ikke er i stand til å vise til politiske resultater av den tilbakeholdenhet han ga ordre til for mer enn tre uker siden.

Arafat og hans hjemmestyre har fordømt angrepet mot den israelske grenseposten. I tillegg er det nedsatt en granskningskommisjon. Adressen for disse tiltakene er verken Sharon eller Hamas, men USA som PA-styret oppfatter som den eneste instans som kan hjelpe palestinerne til sluttmålet: en selvstendig stat med Jerusalem som hovedstad.

Det er igjen blitt litt vanskeligere.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende