Besigye var ventet å bli den viktigste utfordreren til president Yoweri Museveni ved det første frie valget på 19 år. Han ble arrestert mindre enn tre uker etter at han vendte hjem til Uganda etter fire år i eksil i Sør-Afrika.

Nyheten om arrestasjonen førte til at hundrevis av Besigyes tilhengere gikk ut i gatene for å protestere. Opprørspoliti brukte tåregass for å spre demonstrantene.

Ifølge siktelsen visste Besigye og 22 andre medsiktede om planer om å styrte regjeringen, men meldte ikke fra til myndighetene.

– Hans offentlige uttalelser som rettferdiggjør vold og der han nekter å ta avstand fra væpnet opprør, viser også at han er aktivt involvert i krig mot Uganda, sa generalinspektør i politiet, generalmajor Kale Kayhura.

I tillegg beskyldes han for å ha voldtatt en jente i en forstad til Kampala for åtte år siden.

Lederen for partiet Forum for demokratisk endring (FDC), Suleiman Kiggundu, som står bak Besigye, kalte arrestasjonen en barbarisk handling, som ikke vil bli godtatt verken av partiet eller partiets tilhengere.

Han mener at Besigye ble arrestert fordi han har fått stor oppslutning på de politiske møtene han har holdt siden han kom tilbake til Uganda.