Uenigheten om sivile tap øker for hver dag operasjonen i Libya varer. Kaoset gjør det vanskelig å få entydige svar på hva som foregår, og det libyske regimet kontrollerer hva journalistene får sett, skriver Aftenposten.no .

— Ingen bevis på sivile ofre

Ifølge libyske myndigheter er minst 114 mennesker drept og 445 såret i de internasjonale styrkenes bombeangrep i Libya. De ønsker ikke å si om noen av de drepte og sårede er sivile.

Tidligere har en talsmann for regjeringen i landet hevdet at nærmere 100 sivile er drept.

Det avviser imidlertid koalisjonsstyrkene, som sier de ikke har informasjon som tyder på at sivile er drept.

— Så langt er det ingen bekreftede sivile ofre fra koalisjonens luftangrep og missileri noen av operasjonene siden lørdag. Sivile ofre skyldes kun Gaddafi-regimet, sa den britiske utenriksministeren William Hauge til BBC torsdag.

Også talsmenn for den norske F16-styrken sier de ikke har fått noen indikasjoner på at sivile er blitt drept i forbindelse med angrep de norske flyene har utført.

Begravelse for 33 personer

Torsdag ble det holdt begravelse for 33 ofre, men bare 13 kropper ble senket i jorden, og ingen informasjon ble gitt om hvem de var eller hvordan de døde, ifølge nyhetsbyrået AP.

Det var heller ingen synlige tegn på en arabisk martyr-begravelse, som gråtende mødre, syngende slektninger eller store bilder av den døde. Det er ikke klart hva som skjedde med de andre kistene.

Militærbaser truffet

Fredag fikk journalister beskjed om at de skulle bli tatt med til et sykehus for å se ofre for angrepet, men istedet ble de tatt med til likhuset, der de så forkullede kropper, sivilkledde kvinner og uniformerte menn.

Bildet er tatt av en journalist på tur i regi av libyske myndigheter til et likhus. Omkomne ble presentert, men ingen informasjon ble gitt om hvem de var eller hvor de hadde omkommet. FOTO: Scanpix

De fikk beskjed om at ofrene hadde omkommet i de to angrepene på Tajoura-nabolaget i Tripoli, men fikk ellers ingen informasjon om de dødes bakgrunn. Fredag fikk journalistene komme til Tajoura selv og der så de to militære baser som tydelig hadde blitt truffet av angrepene.

Torsdag forsøkte en gruppe journalister å besøke et sykehus, men da ble de stoppet og fikk etter en time beskjed om at de ikke fikk gå inn uten en representant fra regjeringen.

I ferd med å lykkes

Usikkerheten rundt sivile tap er altså fortsatt stor. Det amerikanske millitæret sier de gjør alt de kan for å hindre at sivile liv går tapt, og lørdag sa president Barack Obama i sin ukentlige tale at operasjonen er i ferd med å lykkes.

— La det ikke være noen tvil. Fordi vi handlet raskt har vi unngått en humanitær katastrofe og reddet livene til utallige sivile – uskyldige menn, kvinner og barn, sa han ifølge NTB.

Han påpekte at det libyske luftforsvaret er overvunnet og at Gaddafis styrker har måttet trekke seg tilbake fra byer der innbyggerne har gjort opprør. Obama la til at USA verken kan eller bør involvere seg i alle kriser på fremmed jord, men at det er riktig å delta når hele det internasjonale samfunnet støtter inngripen.

Gjenerobring

Lørdag hevdet opprørerne at de hadde gjenvunnet kontrollen den strategisk viktige oljebyen Ajadabiya. Det er isåfall den første byen opprørsstyrkene har klart å ta kontroll over siden den USA-ledede koalisjonen startet angrepene sist lørdag.

Søndag gir USA fra seg ansvaret for våpenblokaden og flyforbudssonen til NATO. Lørdag ble det klart at lederen for operasjonen blir den canadiske generalløytnanten Charles Bouchard.