Den egyptiske regjeringen leverte mandag sin avskjedssøknad etter de voldsomme sammenstøtene i Kairo. En statlig TV-kanal meldte imidlertid at militærrådet ikke godtok oppsigelsen, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Al Jazeera meldte først at militærrådet hadde godtatt regjeringens avskjedssøknad, mens nyhetsbyrået Reuters siterte en militærkilde på at rådet kom til å godta søknaden først når en ny statsminister var på plass.

Dermed er situasjonen uavklart for de mange tusen demonstrantene som er samlet på Tahrir-plassen i hovedstaden Kairo.

Harde kamper

— Tatt i betraktning de vanskelige omstendighetene landet for øyeblikket opplever, vil regjeringen fortsette å utføre sine plikter inntil en beslutning om avgangen er tatt, sa regjeringstalsmannen Mohamed Hagazy til det egyptiske nyhetsbyrået MENA.

Tahrir-plassen i hovedstaden Kairo har de siste dagene vært preget av harde kamper mellom opprørspoliti og demonstranter som krever at militærrådet må gi fra seg makten.

Tidligere mandag varslet Egypts kulturminister at han går av på grunn av håndteringen av de siste urolighetene.

Militære særrettigheter

Over 30 mennesker skal ha mistet livet og 1.250 være såret i urolighetene. Et kjernepunkt i demonstrasjonene denne helgen har vært særrettighetene militæret krever i den kommende grunnloven.

— Vi er tilhengere av en sivil stat. Militæret skal ikke ha noen styrende rolle i politikken, og vi har i lengre tid forlangt en klar timeplan for når rådet skal gi fra seg makten til demokratisk valgte politikere, sier Saad al-Husseini til NTB. Han sitter i den øverste ledelsen i FJP, Det muslimske brorskaps politiske fløy.

Opprøret fortsatte

Mandag gikk politifolk med skjold og køller på nytt til aksjon for å forsøke å spre folkemassen på Tahrir, uten å lykkes. Om kvelden var igjen titusener samlet på plassen.

Militærrådet i Egypt overtok makten da et folkeopprør i februar tvang president Hosni Mubarak til å gå av etter å ta styrt landet i tre tiår.

28. november starter valget på ny nasjonalforsamling i Egypt. Utviklingen i landet, som er det mest folkerike i den arabiske delen av verden, følges tett av andre land i regionen som også opplever store omveltninger.

Støre beklaget

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) gjorde mandag det klart at Norge tar avstand fra sikkerhetsstyrkenes håndtering av demonstrasjonene i Egypt. Han beklaget også det høye antallet drepte og sårede demonstranter.

— Egypt er i en svært krevende fase i sin historie, og jeg forventer at myndighetene er seg sitt ansvar bevisst, sa Støre før regjeringen sa at de ville trekke seg.

Han mener et demokratisk Egypt vil tjene som eksempel for hele den arabiske verden, og at det kommende valget derfor er av historisk betydning.