Skytingen skjedde på Virginia Tech, en teknisk høyskole i småbyen Blacksburg i delstaten Virginia mandag morgen lokal tid. Politiet bekrefter at minst 32 mennesker er drept, mens over 20 er såret.

– Det er nå bekreftet at vi har 31 døde fra Norris Hall, inkludert gjerningsmannen. Det er to bekreftede døde fra skytingen i Ambler Johnston-bygningen, sier universitetspresident Charles Steger.

Det var tidligere mandag uklart om mannen var blitt skutt av politiet eller om han hadde begått selvmord.

– Vi antar at det kun dreier seg om én gjerningsmann, og at han ikke har hatt hjelp av andre, sier politisjef Wendell Finchum.

Motivet for ugjerningen er ikke kjent. Politiet opplyser at Virginia Tech mottok flere bombetrusler forrige uke, men at det foreløpig ikke er klart om de har sammenheng med mandagens massakre.

– Uvirkelig

Norske Oddbjørn Hestnes (29) fra Stavanger jobber ved høyskolen.

– Dette er helt uvirkelig, sier han til NTB.

Han og kollegene ble evakuert, men det var først i bilen på vei hjem han skjønte omfanget av hva som hadde skjedd.

– Denne byen er jo knøttliten, den er ikke stort mer enn universitetet. Alle sier det er en trygg by og låser sjeldent døra hjemme. Det er som å bo på Bryne, sier Hestnes.

Ifølge UD er det fire nordmenn ved Virginia Tech, to ansatte og to studenter. UD bekrefter at alle i god behold.

Klasserom

De første skuddene falt inne i West Ambler Johnston-bygningen, et studenthjem inne på universitetsområdet, klokka 07.15 lokal tid. Én person ble ifølge politiet drept inne på studenthjemmet, mens flere ble såret.

Politi og ambulanser ankom stedet, men klarte ikke å få oversikt over hvor gjerningsmannen befant seg. Høyskoleområdet er stort og består av mange bygninger.

To timer senere, mens politiet fortsatt hadde fokus på studenthjemmet, hørtes skudd fra en annen bygning, Norris Hall. Gjerningsmannen hadde gått inn i et klasserom og begynte å skyte. Politiet bekrefter at flertallet av ofrene ble skutt der.

Årsaken til at skolen ikke ble stengt og evakuert etter den første skytingen, var at politiet etterforsket det som en enkeltepisode

Mange av de sårede er kritisk skadd, og ifølge sykehuskilder svever flere mellom liv og død. Ved 21-tiden norsk tid holdt politiet fortsatt på å identifisere de døde.

De fleste av ofrene er studenter, men ifølge politiet er også flere ansatte ved høyskolen truffet. Politiet vil ikke si om gjerningsmannen hadde tilknytning til Virginia Tech eller ikke.

Studenter låste dørene

– Dette er en tragedie av monumentale dimensjoner. Vi er sjokkerte og skrekkslagne, sier Charles Steger, president ved høyskolen Virginia Tech.

Aimee Kanode, førsteårsstudent ved høyskolen, forteller til Reuters at skytingen startet i etasjen over der hun bor på studenthjemmet.

– Nestlederen for studenthjemmet banket på døren min ved 8-tiden og sa at jeg måtte låse døren og holde meg inne. Vi fikk beskjed om å holde oss innelåst lenge. Da vi fikk ny beskjed om at vi ikke lenger trengte å låse, skjøt mannen igjen, forteller Kanode.

Mange studenter er kritiske over mangelen på informasjon fra høyskolen.

– Det er helt sprøtt. Vi fikk minimalt med informasjon, sier en oppgitt student Jason Piatt til CNN.

Han reagerer sterkt på at studentene først to timer etter den første episoden fikk en e-post hvor det bare sto at politiet etterforsket en skyteepisode.

Bush sjokkert

USAs president George W. Bush sier han er sjokkert og bedrøvet over skytedramaet:

– Skoler bør være et sted for trygghet og tilflukt og for lærdom. Når tilfluktsstedet blir krenket, kjennes virkningen i ethvert amerikansk klasserom og i ethvert amerikansk samfunn, sa Bush, før han føyde til at hendelsen har ført til at en hel nasjon er i sorg.

Regjeringen følger nå nøye med på situasjonen, og føderale myndigheter har stilt sine ressurser til rådighet hvis lokale myndigheter skulle ønske bistand.

I Representantenes hus i Washington holdt leder Nancy Pelosi en kort minnetale, før alle representantene minnet ofrene med ett minutts stillhet.

Virginia Tech ligger i Blacksburg og er en teknisk høyskole med 25.000 studenter. Høyskolen er velrenommert og har mange utenlandske studenter, særlig fra Kina og India.

TRAFF MANGE: Ambulanser venter utenfor skolen etter USAs verste skolemassakre. 31 personer skal være drept, mens 29 skal være såret.
SCANPIX