— Jeg ønsker å hedre ham, sier tolv år gamle Marcus Miuccio, som leste opp bestefarens navn søndag. Richard Miuccio ble 54 år gammel og mistet livet da sørtårnet i World Trade Center ble rammet.

Listen på nesten 3.000 navn har hvert år siden 2001 blitt lest opp av pårørende etter terroren som skulle endre så mye.

— Jeg husker hvor redd jeg var da vi satt og så på TV at tårnene falt. Vi hadde en minnestund for bestefar kort tid etter, og så en ny da de fant ham. Men de fant bare halve ham, forteller Marcus' søster Krystina Vazguez til NTB.

Flagget heist

11. september 2001 var en klar dag med blå himmel. Ti år senere startet morgenen på samme måte da USAs terrorpårørende for første gang slapp til ved minnesmerket over dem som døde i terrorangrepene 11. september for ti år siden.

Mens Brooklyn ungdomskor sang USAs nasjonalsang, ble flagget heist til topps i den nye Minneparken. Brannmenn holdt opp det fillete flagget som ble funnet på Ground Zero etter at tårnene falt.

Barack og Michelle Obama, George W. og Laura Bush, New Yorks nåværende og daværende borgermestre, Michael Bloomberg og Rudy Giuliani, var blant gjestene.

— Ti år er gått siden en perfekt blå himmel ble svart. Siden da har vi levd i sol og i skygge, sa Michael Bloomberg i sine åpningsord før det ble holdt ett minutts stillhet.

I alt seks ganger ble de døde markert med ett minutts stillhet søndag - på tidspunktene da flyene traff tvillingtårnene, da tårnene falt, da et fly styrtet inn i Pentagon, og da et fjerde fly styrtet i Pennsylvania.

Hjertesorg

Kjente artister som Yo Yo Ma og Paul Simon spilte i pausene i opplesingen av navnene søndag. President Barack Obama leste fra Bibelen.

Den 11. september 2001 var dagen da USA kom sammen, sier Obama i et intervju med NBC

— For meg, som for de fleste av oss, var den første reaksjonen bare hjertesorg overfor de berørte familiene. Det andre vi alle husker, er hvordan USA kom sammen, sier Obama.

Ti år senere er USA kommet gjennom det med sin karakter i behold, mener han.

Fossefall

I grupper slapp familiene inn rundt de to minnesmerkene, to kvadratiske fossefall som markerer stedene der de to tvillingtårene sto. Mange bar flagg, blomster og bilder av sine kjære.

Minneparken og området rundt det som i et tiår er blitt kalt Ground Zero var hermetisk lukket for andre søndag, og et stort politioppbud gjorde seg gjeldende i New York på grunn av frykt for nye angrep.

Søndag var hele familien Miuccio ved World Trade Center sammen med andre familier som fortsatt sørger over sine. Miuccio-familien hadde laget T-skjorter med bestefar Richards bilde og navn.

Minstemann på seks er oppkalt etter bestefaren han aldri fikk møte. Marcus husker heller ikke bestefaren sin. Nå håper foreldrene Noemi og Owen at navneopplesningen skal gi sønnen et eget minne om Richard.

Fem dager til bryllupet

Broren til Adam og Larry Rosenblum var på jobb i nordtårnet, det første som ble rammet for ti år siden. Joshua Rosenblum var 28 år gammel og skulle gifte seg fem dager senere.

— Forloveden hans jobbet på samme sted, men hun ble hjemme den dagen for å forberede seg til bryllupet. Skjebnen holdt henne borte fra tårnene den dagen, sier Adam Rosenblum.

Han bor i New York, mens broren Larry har kommet fra Florida for å markere dagen.

— Når man ellers lider alene, er det fint å samles med andre som har håp om at verden kan bli et bedre sted. Jeg håper dette kan inspirere andre, denne følelsen av samarbeid og fellesskap som verden følte etter angrepene i USA for ti år siden, sier Adam, som er rabbiner.

Aldri glemme

Også i Washington og i Pennsylvania ble det holdt minneseremonier søndag. Den tidligere politimannen Sam Pulia møtte opp i New York for å hedre fetteren Thomas Casorae, som mistet livet da han som brannmann forsøkte å redde liv.

— Jeg sa at jeg aldri skulle glemme, så jeg kommer hit for å oppfylle det løftet.