Forsvarsminister Donald Rumsfeld går av, kunngjorde USAs president George W. Bush onsdag og nominerte samtidig CIA-sjefen Robert Gates til å ta over jobben.

Les mer om Demokratenes valgseier

Kunngjøringen kom etter at republikanerne mistet flertallet i Representantenes hus. Bush sier han tar personlig ansvar for republikanernes valgnederlag og vedgår at dette var et tegn på velgernes misnøye med Irak-krigen.

– Nå, etter en rekke samtaler, har Rumsfeld og jeg blitt enige om at tiden er inne for et nytt lederskap av Pentagon, sa Bush på en pressekonferanse onsdag.

Ingen tilbaketrekking

Han sa at dette ikke er et signal om at USA forbereder en tilbaketrekking fra Irak. Men han innrømmet at politikken ikke virker «godt nok, raskt nok», og sa at han og Rumsfeld var enige om at det var nødvendig med et «nytt perspektiv» på Irak.

Rumsfeld har fått mye kritikk for sin håndtering av krigen i Irak, og krigen blir ansett som den viktigste grunnen til at mange velgere vendte republikanerne ryggen. Demokraten Nancy Pelosi, som blir ny leder i Representantenes hus, markerte valgseieren ved å kreve Rumsfelds avgang onsdag.

Skuffet

Bush sa at han er skuffet over utfallet av valget.

– Som lederen av det republikanske partiet har jeg en stor del av ansvaret. Jeg har fortalt partilederne at det nå er vår plikt å legge valget bak oss og samarbeide med demokratene og uavhengige representanter om de store spørsmålene vårt land står overfor, sa Bush.

Han understreket at han fortsatt har full tillit til visepresident Dick Cheney, og bekreftet at Cheney vil bli værende ut perioden, som varer fram til januar 2009.

Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre sier velgerne har uttrykt et klart ønske om endret kurs.

Si din mening!

Forsvarsminister Donald Rumsfelds går av som følge av USAs krig i Irak.
JIM YOUNG