I skrivende stund er det fortsatt uklart hvem som står bak bombingen av Boston Marathon, JFK-biblioteket i byen og utplasseringen av to andre udetonerte eksplosiver. Uansett om angrepet er utført av utenlandske eller amerikanske terrorister, føyer det seg imidlertid inn i en uhyggelig lang rekke av blodige hendelser i denne uken av året.

Det er femte gang en massakre av nasjonale proporsjoner rammer USA midt i april:

Waco

WACO: April 1993.
SCANPIX

19. april 1993 angrep føderale myndigheter kulten Branch Davidian i Waco, Texas, etter å ha omringet anlegget deres i flere uker. Utgangspunktet var anklager om at kultlederen, David Koresh, levde som bigamist, hadde sex med mindreårige jenter og oppbevarte ulovlige våpen.

I en intens skuddveksling ble flere mennesker drept, før bygningene tok fyr. 76 mennesker, inkludert Koresh og 20 barn, døde i brannen.

Mange amerikanere, spesielt de som allerede var skeptiske til statens rolle, så på aksjonen i Waco som en massakre av privatpersoner utført av staten. Det ble en skjellsettende hendelse for mange ultrakonservative organisasjoner og militia-grupper.

Oklahoma City

OKLAHOMA: April 1995.
SCANPIX

To år senere eksploderte en kraftig bombe utenfor den føderale bygningen i Oklahoma City. Blant etatene som holdt til i bygningen var ATF — The Bureau of Alcohol, Tobacco and Firearms - som ledet beleiringen ved Waco. 168 menesker døde, inkludert 19 barn som var i en barnehage.

Timothy McVeigh, som ble dømt til døden for angrepet, sa at angrepet på kulten i Waco var en viktig del av motivet for terrorhandlingen, og at han valgte datoen 19. april av denne grunn.

Oklahoma-bombingen er fortsatt den største terrohandlingen i USA utført av en amerikaner, og var en svært traumatisk hendelse for landet.

Columbine

COLUMBINE: April 1999.
SCANPIX

Massakren på Columbine High School fant sted 20. april, 1999. To elever ved skolen væpnet med forskjellige typer gevær, pistoler og automatvåpen åpnet ild og skjøt i alt 34 mennesker.

15 mennesker døde — 12 elevere, én lærer og de to gjerningsmennene.

Skoleskytingen sjokkerte USA, og har i ettertid blitt et referansepunkt for denne typen hendelser, selv om det senere skulle komme enda verre skolemassakrer.

De to unge guttene som sto bak skytingen, Dylan Klebold og Eric Harris, skal opprinnelig ha blinket ut 19. april som dato for terroraksjonen, men ble tvunget til å utsette angrepet én dag.

Virginia Tech

VIRGINIA TECH: April 2007.
SCANPIX

16. april 2007 gikk Seung-Hui Cho amok med skytevåpen på universitetet der han studerte: Virginia Polytechnic Institute. I det som skulle bli den mest dødelige amerikanske skoleskytingen til dags dato, drepte Cho 32 mennesker og skadet 17. Cho hadde sendt et manifest til TV-kanalen NBC like før han begynte å skyte. Dokumentet inholdt 1800 sider med til dels usammenhengende skriverier, inkludert bilder der han poserer med våpen.

Det ble i ettertid konkludert med at Cho var mentalt ustabil, og burde ha vært fanget opp av systemet — blant annet hadde det kommet flere bekymringsmeldinger fra lærere.

Patriots Day

sz2b90e1.jpg
SCANPIX

Det var Patriots Day i går i Massachussetts, delstaten der Boston ligger. Denne dagen markerer de første skuddene som falt i den amerikanske revolusjonen, i slagene ved Concord og Lexington.

Både Waco og Virginia Tech skjedde på Patriots Day, Colombine fant sted én dag etter og Oklahoma to dager etter.

Patriots Day feires den tredje mandagen i april.