Korrupsjonsjegere har slått fast at enorme pengebeløp forsvant fra det irakiske forsvarsbudsjettet mens Hazim Shaalan satt ved roret.

– Shaalan og hans departement var ansvarlige for det som kan ha vært verdens største ran. Vi anslår at mellom 8 og 15 milliarder kroner forsvant, sier Radhi al-Radhi som leder den irakiske integritetskomiteen.

Arrestordre

Kommisjonen overlot for to måneder siden sin nedslående rapport til landets høyesterett, men venter fortsatt på at det blir reist tiltale og utstedt arrestordre på Shaalan som nå antas å leve i Jordan.

– Jeg forventer at domstolen vil utstede arrestordre i løpet av en uke til ti dager, både for Shaalan og andre høytstående tjenestemenn, sier Rahdi.

Shaalan var forsvarsminister i Iyad Allawis overgangsregjering, og hevder selv at den amerikanske okkupasjonsmakten i Bagdad godkjente alle transaksjoner.

Ulovlige kontrakter

Ifølge Radhi al-Radhis rapport inngikk det irakiske forsvarsdepartementet under Shaalans ledelse et vell av ulovlige kontrakter med mellommenn, om leveranser av forsvarsmateriell til landets nye sikkerhetsstyrker.

Mellommennene tok overpris for alt fra helikoptre til pansrede kjøretøy, skytevåpen og ammunisjon, og stakk i mange tilfeller av med fete forskudd uten å levere varene.

Blant eksemplene som avdekkes er kjøpet av helikoptre for hele 1,5 milliarder kroner fra Polen, som viste seg å være velbrukte og lite egnet til formålet.

Mystiske mellommenn

Det ble også kjøpt store mengder amerikanske maskingevær for 23.000 kroner stykket, men våpnene som ble levert var billige egyptiske kopier verdt en drøy tusenlapp.

En av de mystiske mellommennene, Nair Mohamed al-Jumaili, sto alene bak 43 av de 89 kontraktene som ble inngått de åtte første månedene etter at amerikanerne på papiret overlot makten til irakerne selv.

Hvem han er eller hvor han har tatt veien tør ingen å si med sikkerhet, bare at det forsvant hundrevis av millioner sammen med ham.

Utnevnt av USA

En rekke ledende tjenestemenn i det irakiske forsvarsdepartementet, alle utnevnt av den amerikanske okkupantmakten, er for lengst sparket.

Blant dem er departementets tidligere innkjøpssjef Ziad Cattan, som vendte hjem til Irak bare to dager før USA invaderte landet i mars 2003.

Cattan anklages for å ha tatt 10 prosent i «finnerlønn» av hver eneste kontrakt som ble inngått, og har nå gått under jorda.

Britene var blant de første til å advare om milliardene som ble sølt bort i det irakiske forsvarsdepartementet, men slet med å få amerikanerne til å ta affære.