USAs forsvarsdepartement Pentagon foreslo tidligere denne måneden at Patriotrakettene skal utplasseres allerede før årsskiftet. Dermed får en prinsippavtale som ble undertegnet i mai brått fastere form, skrev den velinformerte amerikanske avisen tirsdag.

Ifølge Washington-avisen ønsker amerikanerne at rakettene skal være klare til bruk på øya Okinawa innen utgangen av året. Japanske tjenestemenn sier at det fortsatt forhandles om saken, og Pentagon bekrefter at ingen raketter ennå er sendt til Japan.

Samtaler

– Japan og USA fører samtaler. Men foreløpig er ingen av detaljene i saken ferdig behandlet, og vi kan ikke bekrefte noe som helst ennå, fordi forhandlingene fortsatt pågår, sier en ikke navngitt talsmann for japanske forsvarsmyndigheter ifølge nyhetsbyrået AFP.

Okinawa ligger sørvest for de japanske hovedøyene mens Nord-Korea ligger i nordvest, tvers over Japanhavet for disse øyene. Når Patriotrakettene likevel skal plasseres på Okinawa, skyldes det trolig politiske hensyn.

En utplassering på Okinawa vil være mindre omstridt blant japanere flest enn en utplassering på hovedøyene. Samtidig vil de amerikanske avskjæringsrakettene uten problemer kunne ramme nordkoreanske raketter på vei over Japanhavet.

Rekkevidde

Patriotrakettene kan ifølge fagfolk forholdsvis enkelt ramme de nordkoreanske rakettene av typen Nodong, som har en rekkevidde på rundt 1.300 kilometer. Men de vil trolig være mindre effektive mot den nye Taeopodong-X, som kan nå mål i USA.

Taepodong-X er ifølge The Guardian fortsatt under utvikling. Samtidig forbereder nordkoreanerne prøveutskyting av en annen versjon av den samme raketten, Taepodong-2, som skal kunne nå deler av det amerikanske fastlandet.

Nord-Korea kunngjorde i fjor at landet har atomvåpen. Flernasjonale samtaler med sikte på en avtale om å få nordkoreanerne med i verdenssamfunnets arbeid for kontroll med kjernefysisk virksomhet, har til nå¨ikke ført fram.

BEKYMRET: Amerikanske luftvernraketter av typen Patriot ble utplassert rundt Aten i 2004 (bildet) for å trygge den greske hovedstaden mot terrorangrep under sommer-OL. Nå vil USA også utplassere slike raketter i Japan. Utplasseringen tolkes som uttrykk for stigende bekymring over Nord-Koreas rakettprogram, skriver den amerikanske avisen Washington Post. FOTO: SCANPIX