USA vurderer å kalle hjem marinefartøy med hjelpeforsyninger til Burma, sier forsvarsminister Robert Gates. Skipene får ikke levert forsyningene.

Flere av Burmas syklonrammede innbyggere kommer til å dø dersom ikke juntaen endrer sin holdning til utenlandsk hjelp, sa Gates søndag.

Avgjørelsen om en hjemkallelse av skipene med forsyninger kan bli tatt i løpet av de neste dagene, sier Gates og legger til at det er «ganske tydelig at juntaen ikke vil ta imot hjelpen».

– Vi har virkelig gjort vår moralske plikt. Vi har kommet med minst 15 anmodninger overfor de burmesiske myndighetene om å la oss hjelpe, sier han.

Fire amerikanske marinefartøy med nødhjelp og helikoptre om bord ankret opp utenfor kysten av Burma for over to uker siden, men er ikke blitt tillatt å bringe hjelpen i land.

Militærjuntaen i Burma avviser all kritikk av krisehåndteringen etter at syklonen Nargis rammet 2. mai. Burma er åpen for internasjonal hjelp, men kun når den gis uten forbehold, sier viseforsvarsminister Aye Myint.

134.000 mennesker er omkommet eller savnet etter syklonens herjinger, og opptil 2,4 millioner mennesker trenger hjelp. Ifølge FN har færre enn halvparten av de rammede fått den hjelpen og de forsyningene de desperat trenger.

Det er to uker siden USS Essex og Essex Amphibious Ready Group ankom kysten utenfor Burma. Nå truer USA med å kalle hjelpeforsyningene hjem igjen fordi Burma ikke uten forbehold lar USA levere nødhjelpen.
Chief Petty Officer Ty Swartz