Det franske energiselskapet Total skrinlegger planlagte investeringer i Iran.

Viseutenriksminister William Burns har fortalt en kongresskomité at Washington vil foreta en grundig gransking av StatoilHydros virksomhet i Iran, skriver Financial Times.

USA ønsker å få vurdert hvorvidt StatoilHydros omfattende investeringer i Iran bryter med amerikansk lov.

– Vi er kjent med at det i den amerikanske kongressen i går ble stilt spørsmål om utenlandske investeringer i Iran. Den amerikanske administrasjonen skal foreta en undersøkelse, og vi vil selvsagt følge med på saken, sier kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet Kristin Enstad til NTB.

– Kan gjøre lite

StatoilHydro er operatør for utbyggingen av gass— og kondensatfeltet South Pars 6, 7 og 8 i Den persiske golfen.

Kai Nielsen, informasjonssjef i StatoilHydro, vil ikke kommentere Burns’ granskingsplaner spesielt.

– Det er lite vi kan gjøre med dette. Dette er vårt eneste prosjekt i Iran og vi har holdt amerikanske myndigheter løpende orientert om våre prosjekter i Iran, sier Nielsen til NTB.

Den franske energigiganten Total kunngjorde torsdag at de ikke vil gjennomføre de planlagte investeringene i Iran.

– I dag ville det være for stor risiko å investere i Iran fordi folk vil si at «Total vil gjøre alt for penger», sier konsernsjef Christophe de Margerie til Financial Times.

– Forskjellig situasjoner

Kai Nielsen påpeker at Totals situasjon er forskjellig fra StatoilHydros.

– Total har ingen virksomhet i Iran fra før. Vi er allerede inne i Iran der vi har en kontrakt som vi må overholde, sier Nielsen.

Han vil ikke vurdere hvorvidt StatoilHydro taper internasjonal anseelse ved å fortsette virksomheten i Iran.

Etter planen skal StatoilHydros engasjement i Iran avsluttes neste år.

Tilbakeslag for Iran

Det var opprinnelig meningen at Total skulle utvikle feltet South Pars 11. I mai kunngjorde det britisk-nederlandske energiselskapet Royal Dutch Shell og det spanske Repsol YPF at de trekker seg fra prosjektet med å utvikle feltet South Pars 13.

Totals avgjørelse om ikke å investere i Iran er et alvorlig tilbakeslag for Teheran og betyr at landet trolig ikke vil kunne øke gasseksporten i noen særlig grad de neste ti årene.

Iranske myndigheter lover imidlertid at utviklingen av gassfeltene vil fortsette.

– Vi vil fortsette utviklingen, uavhengig av Total. Det er vårt budskap, sier Irans oljeminister Gholamhossein Nozari til nyhetsbyrået Reuters.

Morteza Nikoubazl