Mohammad Hasan Allawi har vært INAs korrespondent i FN-hovedkvarteret i to år, og har levd på Manhattan i New York sammen med kone og fem barn. Familien har nå fått 15 dagers frist til å forlate USA.

— Hva kan jeg gjøre? Dette er USA, hva har vel jeg å stille opp med, sier Allawi i en kommentar til utvisningen.

Amerikanske talsmenn anklager Allawi for å ha vært «involvert i aktiviteter som ligger på siden av arbeidet», og mener at han dermed har brutt vilkårene for oppholdstillatelse.

Ingen vil si hvilke «aktiviteter» det siktes til, men bak den diplomatiske ordbruken skjuler det seg tydelige hint om spionasje.

Allawi selv har ingen formening om hvorfor han blir kastet ut, og benekter at han har gjort se skyldig i noe ulovlig.

Fredag fortalte INA-korrespondenten at han for to måneder siden ble kontaktet av en amerikansk diplomat, men nektet å ha noe med mannen å gjøre av frykt for å bli presset til å forråde sitt eget land.

Ifølge Iraks FN-ambassadør Mohammed Aldouri er ikke Allawi den eneste som har opplevd slikt press.

— Slik trakassering skjer daglig, sier Aldouri.

I juni 2002 ble førstesekretæren ved Iraks FN-delegasjon anklaget for «handlinger i strid med sin diplomatiske status», og utvist fra USA.

Utvisningen av Allawi kommer samtidig med at det pågår en rettssak mot den tidligere etterretningseksperten Brian Regan i USA, som risikerer dødsstraff etter angivelig å ha forsøkt å selge topphemmelig informasjon til Irak og Libya.

(NTB)