Bombeangrepet mot et hellig mausoleum i byen Samarra, førte til at rasende sjiamuslimer gikk til angrep mot sunnimuslimer i en rekke byer i Irak onsdag. Blant annet ble elleve fanger bortført fra et fengsel i Basra i Sør-Irak og lynsjet av bevæpnede menn.

I tillegg ble 27 sunnimuslimske moskeer angrepet av rasende sjiaer etter bombingen av mausoleet.

– Vil skape borgerkrig

USA tror al-Qaida sto bak angrepet, og vil gjøre alt som gjøres kan for å få tak i gjerningsmennene, forklarer ambassadør James Jeffrey, som er det amerikanske utenriksdepartementets koordinator for USAs Irak-politikk.

– Vi tror dette kan spores til Zarqawis al-Qaida-bevegelse, sier han.

Abu Musab al-Zarqawi, som skal være al-Qaidas leder i Irak, har ofte oppfordret til angrep mot sjiamuslimske mål, og han har til hensikt å skape borgerkrig i landet, mener Jeffrey.

– Vi forsøker å sette sammen brikkene. Vi mener dette vil være i tråd med det de har sagt og gjort, sier han om mistanken mot al-Qaida-nettverkets avdeling i Irak.

Lynsjet fanger i Basra

Etter bombingen av den sjiamuslimske helligdommen, ble elleve fanger bortført fra et fengsel i Basra i Sør-Irak og lynsjet av bevæpnede menn. Drapene på de sunnimuslimske fangene antas å være en hevnaksjon etter bombeangrepet mot den gylne kuppelen over mausoleet til imam Ali al-Hadi og hans sønn Hassan al-Askari tidligere onsdag.

To av de fengslede, mistenkte opprørerne var fra Egypt. Resten var irakere, opplyser politiet.

20 bevæpnede menn brøytet seg inn i Mina-fengselet i den sjiamuslimske byen Basra og avvæpnet vaktene, før de bortførte de elleve fangene. Likene ble senere funnet i sentrum og i et område sørvest i byen.